2020. január 18., szombat

MAGYAR NARANCS 32. ÉVFOLYAM 3. SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS.HU
2020.01.16.


Interjú
„Ha Orbán befeszül, 2022-t is bukhatja”
Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere

Nem könnyű játszmában vált közös ellenzéki jelöltté, de októberben nagyot nyert Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármesterét a gyanús szerződésekről, a parkolásról, az atlétikai stadionról, a Fradiról és Kubatov Gáborról kérdeztük.

VÉLEMÉNY

Tillmann J. A.
A jövő történetei

Az ökológiai szemléletű jövőt szemléltető kiállításnak ad helyet a Berlinben tavaly szeptember elején megnyílt Futurium, a főpályaudvar közelében lévő intézmény iránt nagy az érdeklődés, legalábbis a kezdetekben így volt, amikor szeptember végén ott jártam, csak sorállás után lehetett bejutni.

Várhegyi Éva
EkotripÉllovas nemzet

Magyarország, miként már szokásává vált, tavaly is „jobban teljesített”.

A szerk.
A vén zászlótartó

Lapunk megjelenésével egy időben lép érvénybe a szabályozás, mely szerint a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, de a 200 négyzetméternél nagyobb boltokban nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé.
A szerk.
Igazságérzet

„Igazságot kell szolgáltatnunk a gyöngyöspataiaknak” – adta ki az ukázt múlt heti sajtócsevején Orbán Viktor, arra reagálva, hogy a bíróság közel százmillió forint kártérítést ítélt meg a 2004 és 2014 között szegregált osztályokban oktatott gyöngyöspatai fiataloknak.

POLITIKA

Trump, Irán és a tranzakciós külpolitika
Bicepszet villantott
Alig kezdődött el az év, máris túl vagyunk egy komolyabb nemzetközi konfliktuson. Háború végül nem lett, de az erődemonstráció így is kihathat Trump választási esélyeire.

Egy nagy vadászat sötét titkai
Borkai bakra ment Békésben

Kapitális őzbakot lőtt Borkai Zsolt győri fideszes polgármester a Vésztői Vadásztársaság területén három évvel ezelőtt. De a társaság néhány tagjától úgy értesültünk, hogy a trófea ellenértékét nem térítette meg.

Győr ismét polgármestert vála
szt
Egy kis megnyugvás

A szexbotrányba keveredett és az októberi újraválasztása után lemondásra kényszerített győri polgármestert, Borkai Zsoltot a Fidesz egy, a városban közismert kardiológussal kívánja pótolni. Az ellenzéknek új jelöltje van, továbbá bejelentkeztek a civilek és a függetlenek is.

Illiberalizmus és orbánizmus
Fedősztori

Évek óta folyik a vita az illiberális állam koncepciójának mibenlétéről, amelyet nem Orbán talált ki, és nem is egyedül képvisel. És bár Orbán szívesen fotózkodik illiberális és konzervatív sztártudósokkal, a számára ez az egész éppúgy egy hasznos politikai termék csupán, mint hajdan a polgári Magyarország sokakat megszédítő ideája.

KULTÚRA

színház
A Baltazár Színház

rés a présen
„Vállalkozói szemlélettel alkotni”
Bérczi Zsófia, az Élőkép Színház alapítója

Színház
Most mi van?
Pintér Béla és Társulata: Anyaszemefénye

A múlt év egyik legfontosabb színházi eseménye kétségkívül Pintér Béla beszéde volt, melyet a kormány kulturális törvénycsomagja elleni tüntetésen mondott el a Madách téren december 9-én. Pintér – saját esztétikai alapállásának deklarálása és indulatainak szabadjára engedése mellett – mégiscsak feltett egy, a képtelensége és egyszerűsége ellenére teljesen jogos kérdést: most mi van?

Interjú
„Megpróbálunk mindenkit megvédeni”
Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetője

Miután kiderült, hogy a Katona József Színház zaklatás miatt megvált Gothár Pétertől, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is vizsgálatot indított a rendező ellen. A Gothár-ügyet felhasználva a kormánypárti sajtó és a NER prominensei az egyetemet is támadni kezdték.

lemez
Maurice André: Le meilleur d’une vie

lemez
Jim Noir: A.M Jazz

koncert
Mein Wien – Jonas Kaufmann

mi a kotta?
Szeméremtestük kettő

Lemez
Waters után, szabadon
Pink Floyd: The Later Years

E grandiózus luxuskiadvány a Pink Floyd utolsó, David Gilmour dominálta korszakának műveit foglalja össze 11 lemezen.

Lemez
Hetvenen innen és túl
The Who: WHO

A Who esete talán a legjobb példa arra, hogyan tud érdemdús rocklegendákat méltatlanul, sokszor igazságtalanul kezelni a feledékeny utókor, még ha érdemeiket többnyire mindenki el is ismeri.

Siker és sikertelenség a klasszikus zeneszerzők világában
Kívül és belül, most és örökké

A népet nem lehet leváltani, tartja a brechti mondás – és természetesen a közönség maga a nép. Mikor ítélt helyesen és mikor tévedett a közönség a klasszikus zene világában? Korrigálja-e értékeléseit az idő?

könyv
André Aciman: Találj rám!

poeta.doc
Gondolatkísértet

Könyv
Magyar lecsúszás
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Péterfy legújabb regénye nehezen enged közel magához. Először meg kell küzdeni azzal, hogy a cím tévútra visz. Az orosz költőt sokáig hiába is keressük: golyója csupán a könyv közepén kerül elő, de szerencsére nem üres tereptárgyként.

tévéSmaci
Kacsalánc

Interjú
„A pontokat csak össze kell kötni”
Bencze Péter művészetközvetítő

Vízilabdázónak indult, később Angliában egy pakisztáni festőművész hatására kezdett érdeklődni a kortárs művészet iránt. A galerista-kurátortól azt is megkérdeztük, mit jelent az, hogy művészetközvetítő.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
A szoljanka sztori

étel, hordó
Akácos Marika, Szigethalom

Állatkínzás a díjugratásban
„Szállítás közben sérült”

Elverik a lovak lábát, hogy magasabbra ugorjanak. Úgy tűnik, az ilyen és ehhez hasonló esetekről a sportág szinte minden szereplője tud – a szövetségig bezárólag.

Az ausztráliai tűzvész okai és következményei
Lángoló kontinens

Az Ausztrália délkeleti részén tomboló tüzeket aligha fékezik meg egyhamar. Addig zavartalanul zajlik a felelősségről szóló szócsata is.

Interjú
„Nem dédelgethetünk utópiákat”
Samuel Moyn történész korunk uralkodó eszméiről

Az elmúlt évtizedek két ideológiai sikertörténete a politikában, az emberi jogok és a neoliberalizmus – ezek korlátairól és tévedéseiről beszélgettünk a Yale Egyetem történelem és jogi tanszékeinek professzorával.

70 éves Nagy-Budapest
Városokból kerületek

A századforduló csodájaként emlegetett Budapest Trianon után túlzásnak tűnt az ország új méreteihez képest. Harminc évvel később mégis megduplázták a területét.

BLOG

film
Botrány

film
Judy

tévétorrent
Modern Love

Interjú
„Ki volt Bass Reeves?”
Louis Gossett Jr. színész

Van egy Oscarja, számos emlékezetes filmes alakítása és egy fontos sorozatszerepe az HBO Watchmenjében. Ennek apropóján beszélgettünk a 83 éves legendával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.