2020. január 4., szombat

MAGYARORSZÁGON TÖBB A PROFI FOCISTA, MINT NÉMETORSZÁGBAN VAGY A VILÁGRANGLISTÁT VEZETŐ, VB-BRONZÉRMES BELGIUMBAN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.01.03.

Különleges éves statisztikai jelentést publikált a FIFA a világ focijáról. Azért különleges, mert a felmérés történetében először mind a 211 tagország kitöltötte az elektronikus kérdőívet. És azért is az, mert objektíven összehasonlíthatóvá teszi annak egy részét, ami a magyar futballban folyik.

A Nemzeti Sport által kiszúrt és gyorselemzett dokumentumot mi is átfutottuk, és olyan számokat találtunk benne, amik még a focirajongókat is meglephetik, az adójukból a magyar futballt finanszírozó, nem rajongó állampolgárokról nem is beszélve.

Az egyik lesokkolóbb eredményt a legelső rubrika hozta, ahol azt vizsgálták, hogy melyik országban hány profi focista játszik.

Nálunk 1168. Ez önmagában nem sokat mond. Az talán többet, hogy

lakosságszámra vetítve nálunk akad az egyik legtöbb profi játékos az egész világon, több, mint az aktuális világbajnoknál, a világranglista vezetőjénél vagy a legnagyobb játékosexportőrnél. De ha az abszolút számokat nézzük, nálunk darabra is több megélhetési focista akad, mint a kőgazdag, szuper eredményes és nyolcszor nagyobb népességű Németországban vagy a nálunk csak kevéssel nagyobb, de ranglistavezető Belgiumban.

Miközben a magyar futballt - ellentében a legtöbb vizsgált országgal - szinte 100 százalékban az állam finanszírozza, közpénzből. Hogy még durvább legyen, az adófizetők pénzre mégcsak nem is kizárólag magyarokra megy el: a magyarországi profik 29 százaléka külföldi.

De nézzük, mit jelentenek ezek a magyar értékek világszintű összehasonlításban!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.