2020. január 27., hétfő

MÁR HIVATALOS: BAJBAN A LAKÁSPIAC - NAGYOT UGROTT A KÍNÁLAT, A KERESLET EGYRE CSÖKKEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.27.


A használt lakások az előzetes adatok szerint 2018-hoz képest 2019 első három negyedévében 15 százalékkal drágultak. A számok (mint az a grafikonon is látszik) hosszabb távon is meglehetősen impozánsak. A statisztikát, valamint a további fejleményeket részletesebben megnézve azonban akár zuhanásba is válthatnának az árak.

A használt lakások éves tiszta árindexe 2019. első három negyedévének eddig feldolgozott adatai alapján a 2015. évi bázis 167 százalékát érték el – tette közzé a KSH (a teljes jelentést itt találja meg). A 2018-hoz mért drágulás 15 százalékos volt. Ezek azok a számok, amibe a lakáspiac további szárnyalásában érdekelt, illetve ebben reménykedő szereplők bele tudnak kapaszkodni (a sajtóban megjelent több cikk is azt mutatja, hogy ezt meg is tették).

A KSH jelentése, az ahhoz mellékelt részletes statisztikák is több erősen aggasztó jelet is tükröznek. Ilyen, hogy 2019 első három negyedévének összesített forgalma 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az év folyamán pedig – mint azt a KSH is megállapította – fokozódott az értékesítések visszaesése: az első negyedévben 0,9, a másodikban 13,1, a harmadikban pedig 19,4 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában.

Nem mellékesen az előző értékek is átlagok. A magánszemélyek között létrejött lakástranzakciók régió és településtípus szerinti adataiban néhány egészen durva fékezés is látszik. A harmadik negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszakhoz viszonyítva a budapesti piac 82,2 százalékkal zuhant. A legkevésbé az észak-alföldi községek lakáspiaci forgalma mérséklődött. De csekélynek az ott tapasztalt 16,4 százalékos esés sem tekinthető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.