2020. január 7., kedd

MÉG, MÉG, MÉG, ENNYI NEM ELÉG!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.01.07.


Kevesli a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a minimálbér és a garantált bérminimum nyolc-nyolc százalékos emelését. Ennél magasabb emelésre is lehetőséget adna a szövetség szerint a gazdaság teljesítménye – mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A szakszervezeti vezető sajnálatosnak nevezte a munkaadók passzív hozzáállását, illetve aggodalmaikat. A munkavállalók ma már nem tüntetnek vagy sztrájkolnak, hanem elhagyják a magyar munkaerőpiacot – közölte. (MTI)

Szerintem az teljesen rendben van, hogy egy szakszervezeti vezető kevesli a béremelést. Egy olyan országban, ahol nem kismértékű a dolgozói szegénység, indokolt lehet a legalacsonyabb bértételek további növelésének igénye.

1. A minimális bér és a garantált bérminimum az elmúlt időszakban (beleértve a 2020. évet is) valósággal meglódult. Nézzük tételesen: a minimális bér négy év alatt 44,8 százalékkal (átlag: 11,2 százalék, a garantált bérminimum 63,2 százalékkal (átlag:15,8 százalék) nőtt. A nemzetgazdasági átlagkereset is nekidurálta magát, és növekedése minden vizsgált évben meghaladta a tíz százalékot, és idén is e körüli érték várható. Lehet ezen fanyalogni, azt is lehet mondani, hogy kevés. Kifizetni viszont nem könnyű – a kkv szektorban biztosan nem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.