2020. január 23., csütörtök

NEM CSAK MOSOGATNAK AZ ANGLIAI MAGYAROK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.23.


Gyakran (bár talán mostanában már ritkábban) lehet olvasni, hogy a magyar határátkelők mosogatni és egyéb kevésbé megbecsült munkát végezni mennek külföldre. Nos, Zoltán története bizonyítja, hogy ez egyáltalán nem feltétlenül van így, mi több, még csak nem is ő kapart az angliai állásért.

„Még 2016-ban kaptam egy jó állásajánlatot, és akkor döntöttem úgy, hogy külföldön is kipróbálom magam. Akkoriban egy nagy német multinál dolgoztam villamosmérnökként Budapesten. Így Magyarországon is megéltem, de nem nagy lábon.

Emlékszem, hogy a szürke asztalomnál ültem (mert a nagy multinál külön részleg volt, aki a szürke árnyalatokat definiálja...) és egyszer csak csörgött a telefonom.

Meg kell mondjam, hogy mérnökként nem szerettem a telefont, mert az általában azt jelentette, hogy a gyárban nincs valami rendben, vagy valamelyik ügybuzgó projektmenedzser aggódik valamin, de azért felvettem.

Erre angolul bemutatkozott egy ürge, és el is kezdte mondani hogy ő recruiter és blablablablabla. Gondoltam magamban megint valami porszívóügynök és már majdnem le is tettem a telefont, mire folytatta, hogy blablablablabla 50 ezer font blablablablabla.

Ohó, várjunk csak, tell me more about that, szóval egy fejlesztőmérnöki állásról lenne szó, Milton Keynesben. Gúgli a barátom, hol is van Milton Keynes... 50 ezer font, annak veszem a nettóját, elosztom 12 felé az még úgy is jó pénz, legalább háromszor annyi, mint amennyit itthon keresek.

Akkor megegyeztünk, hogy a privát számomon hívjon vissza, aztán a későbbi beszélgetésünkből kiderült, hogy kb. ugyanazt a munkát kellene végeznem, csak sokkal többért...

Még gondolkoztam rajta. Épp akkor fejeztem be a lakásom felújítását, és a kocsimat is akkoriban vettem. Majd eszembe ötlött, amikor az osztályvezető közölte, hogy olcsóbbak leszünk, mint az indiaiak. (Nem versenyképesebbek, jobbak, vagy esetleg hatékonyabbak, azt mondta, olcsóbbak.)

Na, gondoltam, egy Niedrigkoststandortnál ezek a kilátások. Leshetem, hogy mikor lesz igazán jó a fizetésem... Ez augusztusban történt, aztán kértem egy career development discussion időpontot ettől az osztályvezetőtől, de végül is csak decemberre kaptam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.