2020. január 12., vasárnap

NEM MONDOTT IGAZAT ORBÁN VIKTOR A MAGYAR VERSENYKÉPESSÉGRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.01.12.


„A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában” – mondta Orbán Viktor a héten tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Mondott ő ennél meredekebbeket is, nem véletlen, hogy elsikkadni látszik ez a kijelentése. Pedig érdemes megvizsgálni a valóságtartalmát.

A nemzetgazdaságok legnagyobb presztízsű versenyképességi rangsora a Davosi Világgazdasági Fórum által évente kiadott lista, amely egy 115 mutatóból áll össze. A legfontosabb, amit mérnek, az a termelékenység, a jövő kihívásainak való megfelelés. A mutatókat a WEF négy tartóoszlopba sorolja, ezek: a gazdasági ökoszisztéma, a humántőke, a piacok és az innováció ökoszisztéma.

Nos, van egy rossz hírünk: enyhén szólva is túlzás, hogy Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar lenne a 141 ország gazdaságát rangsoroló davosi listán, amelyen a 47. helyet foglalja el. S hogy kik vannak előttünk Európában? Hát, nagyon sokan, pontosan 27-en, vagy, ha Oroszországot nem európainak vesszük, akkor 26-on. (A teljes listát cikkünk végén böngészhetik.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.