2020. január 20., hétfő

NÖVELI BENNE A RÉSZÉT A KORMÁNY, KÉMBANKÉNT EMLEGETIK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.20.


10 millió euróval növelte tőkearányos részesedését a magyar kormány a Budapestre nemrég költözött orosz Nemzetközi Befektetési Bankban – adta hírül az orosz nyelvű Banki.ru portál a megnevezett bank, az IIIB hivatalos közleményére alapozva. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar tulajdonhányad 17,16 százalékra nőtt, ami 60 millió eurós kapitalizációnak felel meg a bank 350 millió eurós alaptőkéjéhez viszonyítva. Az 1970-ben alapított Nemzetközi Befektetési Bank részvényesei között – hazánkon és természetesen az oroszokon kívül – ott találjuk Bulgáriát, Vietnámot, Kubát, Mongóliát, Romániát, Szlovákiát és Csehországot.

Az orosz dominanciájú, 2019-ben Budapesten letelepedett IIB-t gyakran vádolják azzal, hogy tulajdonképpen egy titkosszolgálati kötődésű stábbal dolgozó kémbank. Amerikai szenátorok tavaly levélben szólították fel az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, hogy lépjen közbe, nehogy szerint diplomáciai mentességet kapjanak Magyarországon a bank dolgozói és vendégei. Az IIB azonban tagadja, hogy tevékenysége orosz titkosszolgálati érdekeket követne. Az intézmény részéről azt állítják, olyanok, mint sok más nemzetközi fejlesztési bank, például az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank).
Ukrán- magyar hírszerzési egyezség

Ukrajna és Magyarország a katonai hírszerzés régiós együttműködéséről írt alá megállapodást, a magyar fél részéről Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója volt jelen – erről számolt be az angol nyelvű ukrán portál, a 112.international. Az egyezségről annyi tudható, hogy a két ország közös elemző részleget állít fel a térségben tapasztalható új nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szembesülve, illetve az elhárítás terén is közös akciókra készülnek, valamint az együttműködést kiterjesztik a NATO biztonsági struktúrájára vonatkozó információcserére is. 

Akik átmentették a zsidó identitást

A magyar zsidó közösség megemlékezett a pesti gettó szovjetek által történt felszabadításának 75. évfordulójáról a Dohány utcai zsinagógában – adott tudósítást az eseményről az amerikai AP hírügynökség. Az eseményről Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának mondatait idézi, amelyben a bántó fájdalomról ugyanakkor az élet ünnepéről is beszélt ambivalens érzéseit hangsúlyozva. Az új izraeli nagykövet, Yakov Hadas-Handelsman beszédében az itthon maradt zsidók hősiességéről beszélt, akik nem az emigrációt választották, holott a holokauszt után a kommunizmus kemény évei következtek. Ők azok, akik a zsidó identitást átmentették a következő generációknak, így ma újra virágzó zsidó élet van Magyarországon. De ma sem nyugodhatunk meg, hiszen az “ördög nem alszik” és az antiszemitizmus újra és újra felüti a fejét a világ különböző pontjain...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.