2020. január 7., kedd

ORBÁN A KDNP-VEL TRÜKKÖZHET, HA KIRÚGJÁK A NÉPPÁRTBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.07.


Nagy csoda lesz, ha az Orbán miatt megbukott Manfred Weber és Donald Tusk titkos reménye teljesül, és az Európai Néppárt kirúgja Orbánt. Ehhez mindenek előtt arra lenne szükség, hogy Angela Merkel és a német kereszténydemokraták levegyék róla a kezüket, mert Orbánt eddig is Merkel és a CDU védte meg a legalantasabb kétszínűséggel, megtagadva minden nyíltan hangoztatott európai és demokratikus értéket. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a német autógyártók, akik Orbán segítségével kizsákányolják a magyar munkavállalókat, ne követeljék Orbán védelmét, mert Orbán rajtuk keresztül zsarolja a németeket. Leginkább azt kellene felismerni, hogy az Orbán által támogatott német autógyárak jelenléte Orbánnak legalább olyan fontos, mint a németeknek, mert nélkülük összeomlana a költségvetés.

Már az is meglepő, hogy nem minden ricsaj nélkül, fű alatt rendezik Orbán ügyét, kiadva a “három bölcs” által egy semmitmondó kamu jelentést, amely alapján egyszerűen visszaállítják a Fidesz felfüggesztett tagságát. Abból tudható, hogy nem így van, hogy a döntés közeledtével egyre többször lebegtetik, hogy a “Fidesz” dönti el, marad-e vagy távozik, és sok szivárogtatás nem zárja ki a távozás lehetőségét. Orbán hazugsága természetesen, hogy ők döntenek, mert ebben az esetben bármikor dönthettek volna eddig is, legalábbis a kilépésről.

A maradásról pedig semmiképp nem ők döntenek, hanem a Néppárt. Ha a Néppárt úgy döntene, hogy Orbánra semmi szükség, többet árt, mint használ, ha a németekkel szemben a Néppárt demokratikus része megfelelő ellenerőt képviselne (a kirúgáspárti németekkel együtt), akkor ezt Orbán előadhatná úgy, mint a saját döntését. Ez is tipikus óvodás viselkedés, hogy róla nem dönthetnek mások, hanem ő dönt magáról, ami lehetne tiszteletre méltó, ha valóban így lenne, és végre saját maga döntene. De nem dönt, mert csak a távozás mellett dönthetne, a maradásról nem ő dönt, de ha kirúgják, akkor neki el kell játszania, hogy nem kirúgták, hanem ő távozott. Méghozzá azért, mert a Néppárt megtagadta saját értékeit, liberális és bevándorlópárti lett.

Ebből egy szó sem igaz, a valóság ezzel szemben az, hogy miközben a Néppárt menedéket nyújtott az Unió első fasiszta államának és korlátolt diktátorának, maga nem fasizálódott el, ahogy Orbán szerette volna. Annak ellenére, hogy mindent megtett ezért, még hígítani is próbálta a Néppártot, behúzni az olasz fasisztákat, a balkáni nacionalistákat az európai szélsőjobbot, de nem sikerült. Az viszont látszik, hogy Orbánnak megint van egy rá jellemző sunyi terve arra az esetre, ha végre a Néppárt kitenné a szűrét. Ebben az esetben ugyanis a Fidesznek mennie kell (mint tudjuk, ő “döntött” így), a KDNP viszont marad, mert formálisan a KDNP az egy “párt”, méghozzá egy “önálló párt”. Ezért formálisan a KDNP-t nem érintik a Fidesszel kapcsolatos szankciók...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.