2020. január 22., szerda

REMÉLJÜK, ORBÁN MEGSÉRTŐDIK, ÉS KILÉP, HA FENNTARTJÁK A FELFÜGGESZTÉST A NÉPPÁRTBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.22.


Az Európai Néppárt által felkért “három bölcs” elnevezéséhez hűen semmire nem jutott a Fidesz kizárásával kapcsolatban. A közvéleményben uralkodó felfogás a “bölcseket” pontosan ilyennek képzeli, akik nem döntenek el semmit. Azt gondolják bölcsességnek, ha valaki nem foglal állást egyértelmű kérdésekben sem. Márpedig Orbán magatartása, rendszere jellege, a jogállamiság helyzete Magyarországon egyértelmű. Ezért jobb lett volna, ha nem három “bölcset”, hanem három értelmes és tisztességes embert választanak meg, akik nem eleve elfogultságuk és érzelmeik alapján viszonyulnak Orbánhoz, hanem a tények alapján. Ebben az esetben nem lehetett volna más a javaslatuk, mint az egyértelmű kizárás.

Ám a “három bölcs” a magyar “okos lány” mintájára jött is, meg nem is, hozott is, meg nem is. A kiszivárgott hírek szerint arra a megállapodásra jutottak, hogy a Néppártnak a jelenlegi helyzet fenntartását javasolják: ne változzon a “Fidesz” (ez valójában egyedül Orbánt jelenti) státusz a Néppártban. A kereszténydemokrata pártcsalád tartsa fenn a felfüggesztett státuszt, amely ugyan korlátozza bizonyos mértékben Orbán és “pártja” mozgásterét és lehetőségeit, de nem zárja ki a Néppártból. A hírek szerint Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, mint Orbán szimpatizánsa, a Fidesz tagságának visszaállítását akarta, Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke a tények alapján a kizárást javasolta, Hans-Gert Pöttering, az EP korábbi elnöke pedig tartózkodott, így döntöttek a felfüggesztés fenntartásáról.

Ez azt jelenti, hogy a munkájukat nem végezték el, a tények nem befolyásolták őket, mert már az indulás pillanatában ezen az állásponton voltak. Nagy valószínűséggel ez a javaslat kerül a Népárt elé, amely minden bizonnyal elfogadja ezt. Erre utal az is, hogy Donald Tusk, a Néppárt elnöke már találkozott a “bölcsekkel”, és a kommunikáció szerint egyetértett velük. A Néppártnak is ez a legjobb megoldás, ha nem foglal állást, hanem a felfüggesztés meghosszabbításával jegeli a kérdést. Várnak, legyen még egyértelműbb a helyzet. A kérdés az, hogy Orbánnak taktikai okokból mennyire elfogadható ez az állapot. Meddig látja jónak, hogy a Néppártban maradjon? Ha elérkezettnek látja az időt, hogy a Néppárt helyére megpróbál egy illiberális keresztényfasiszta alternatívát építeni, akkor látványosan megsértődik és kilép. Ha még nincs kész erre a helyzetre, akkor tudomásul veszi, hogy megalázzák.

Európa és a világ számára az lenne jó, ha ezúttal tényleg nem a Néppárt, hanem ő döntene önmaga kizárásáról, azaz kilépne. A világ számára az a jó, ha elválnak egymástól a liberális demokratikus pártok, a jogállamiság és az alkotmányosság hívei, az illiberális fasiszták pedig egyértelműen a másik oldalra kerülnek. Legyen egyértelmű, ki hova tartozik és mit képvisel. Orbán fasiszta rendszerének egyetlen újdonsága, hogy a demokrácia hamis látszatába burkolja a fasiszta diktatúrát. A rendszer addig él, amíg demokráciának hazudja magát, és a közmegegyezés elfogadja ezt a hamis látszatot. Ezért pozitív fejlemény lenne mindenképp, ha Orbán kilépne. Eddig is eltaktikázta magát, mert túl korán indított támadást a Néppárt ellen, erre a felfüggesztésre semmi szükség nem lett volna. Ha kikerül a Néppártból, az eddigi védelmét elveszíti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.