2020. január 22., szerda

STÍLUSTALAN SZÖRNNYÉ ALAKUL A VILÁGÖRÖKSÉGI ZÓNA RENESZÁNSZ PALOTÁKAT IDÉZŐ LAKÓHÁZA

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2020.01.22.


Az Andrássy úttól néhány lépésre, százhuszonöt évvel ezelőtt született Paulay Ede utca 39. rövidesen leginkább egy stílusát kereső időutazó otthonára hasonlít majd.

Az elmúlt egy évben egymást érték a századfordulós belvárosi épületek tetőtérbeépítését vagy szintráépítését célzó projektek:
- a Nagymező utcában fémrács mögé bújtatják az épp megszülető Hard Rock Hotel két új emeletét,
- a Várkert rakparton a lakók hozzájárulása nélkül változtatják meg a városképet,
- a Paulay Ede utcában pedig két emeletet építhetnek egy közel húszéves munkával a legtöbb értékétől megfosztott, néhány napig még az Ankertnek otthont adó műemlékre.

A hasonló átalakítások a város egyetlen pontján sem aratnának osztatlan sikert, a világörökségi státuszt élvező dunai látkép közepén, illetve az ugyanezzel büszkélkedő Andrássy út védőzónájában lévő Paulay Ede utcán pedig egyszerűen megmagyarázhatatlanok, főleg, ha mindez egy helyi, vagy épp műemléki védettséget kapott épülettel történik – gondolhatnánk, a gyakorlat azonban mást mutat. A felújításért cserébe sorra veszítik el varázsukat a belváros rossz állapotú épületei, és alakulnak felborult egyensúlyú, a XXI. század erőszakos beavatkozásának nyomát viselő furcsaságokká...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.