2020. január 22., szerda

VIGYÁZAT, MINDJÁRT LEJÁRNAK A MATRICÁK, A PARKOLÁSI ENGEDÉLYEK! - NEM JÓ AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYNI A MEGÚJÍTÁST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.22.


Már csak tíz napjuk van a 2020-as e-matrica beszerzésére azoknak, akik országos vagy megyei autópálya matricával járnak. A 2019-esek január 31-ig még érvényesek, februárban azonban már csak az idei évre szólóakkal szabad felhajtani a fizetős gyorsforgalmi utakra.

Az autópályák díjai az idén sem változnak. Az egész évre szólóak ára így már nyolcadik éve, a megyeiek pedig bevezetésük, 2015. óta ugyanannyi. A személygépkocsik (D2) üzembentartóinak a megyei matricákért 5000, az évesért 42 980 forintot kell fizetniük. Legutóbb a 10 naposok ára emelkedett, azok 2018 októbere óta 3500 forintba kerülnek.

Egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgatója elmondta, tíz nap múlva 2,5 millió darab 2019-re érvényes éves e-matrica jár le. Az újak beszerzésére az autósoknak már csak tíz napjuk van. Februárban csak a 2020-as matricákkal szabad felhajtani a fizetős gyorsforgalmi utakra.

A mentességek megújításának határideje is január 31. Eddig az időpontig kell megújítani például a nagycsaládosok díjkedvezményét. A mozgáskorlátozottaké azonban addig érvényes, amíg a nyilvántartásból nem törlik őket.

Megközelítően 150 ezer idei matricát már decemberbe elővételben megvettek, húsz százalékkal többet, mint egy évvel korábban – tudatta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Az országos e-matricából a tavalyinál mintegy 30 százalékkal több, 56 ezer kelt el, míg a megyei jogosultságokból közel 88 ezret, 13 százalékkal többet vettek meg az elővásárlási szezonban, mint egy évvel korábban.

Jóval több mint 2 millió matrica vár tehát még megújításra. Pedig – mint erre a NÚSZ vezérigazgatója is felhívta a figyelmet, az új e-matrica megvásárlását nem érdemes utolsó pillanatra hagyni, mert az utolsó napokban nagy lesz a „tumultus”. A fizetős útszakaszra jogosultság nélkül felhajtóknak pedig pótdíjat kell fizetniük. Továbbra is érvényes azonban az a tavaly bevezetett szabály, hogy a véletlenül a fizetős szakaszra tévedőknek a felhajtás követően 60 percük még van a matrica megvételére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.