2020. január 22., szerda

VISSZAÁLLÍTHATJÁK A TÖREDÉKIDŐ ELSZÁMOLÁSÁT A KORKEDVEZMÉNYES NYUGDÍJAZÁSNÁL

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.01.22. 


A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál, hogy azok is legyenek jogosultak a korkedvezményes nyugdíjazásra, akiknek 2014. december 31-ig, azaz a rendszer megszüntetéséig még nem volt meg a korai nyugdíjazáshoz szükséges, legalább 10 évnyi munkaviszonyuk, azóta viszont már megvan – derült ki a végzésből, amely a Mérce birtokába jutott.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke lapunknak elmondta, nagyon sok olyan munkavállaló van, akinek néhány hónapon vagy 1-2 éven múlott, hogy meglegyen a 10 éve 2015 előtt, de hiába, mert a módosítás nem foglalkozott az efféle töredékidők elszámolásával, így most semmilyen kedvezményre nem jogosultak.

Ez pedig nagy probléma, ugyanis a korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkakörök dolgozóinak az egészségügyi állapota megindokolná, hogy korábban visszavonulhassanak.

Ez a kezdeményezés felülvizsgálná a kormányzatnak azon korábbi döntését, amely hozzájárult a nyugdíjrendszer szétveréséhez. Lassan egy évtizede komoly harca ez a szakszervezeteknek, hiszen korkedvezmény híján a munkavállalók olyannyira amortizálódnak, hogy sokszor még az öregségi nyugdíj korhatárát sem érik meg. A vegyiparban például 62 év az átlagéletkor, miközben a nyugdíjkorhatár meg 65” – mondta el Székely Tamás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.