2020. január 25., szombat

ZARÁNDOKVONATOK. ÁLLAMI HITBUZGÓK PAPI SÍNEKEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2020.01.24.


Pontosan naprakész vagyok a vonatozásból, pedig nem is utazom. Vonattal meg pláne nem. Nem szeretem, akkor inkább a busz. Mégis tökéletesen ki vagyok képezve a MÁV-ból. Ismerősöm naponta ingázik, és rémtörténeteket mesél. Azt mondja, a fél életét a pályaudvarokon tölti, mert szinte nincs olyan nap, amikor ne késnének a vonatok. Főleg most télen, az egy rémálom. Aztán, ha el is indul végre, nincs semmi biztosíték arra, hogy néhány kilométer után nem fullad le. Mármint a vonat.

Ismerősöm nem egyszer három órát utazik, mire hazaér a hatvan kilométerre lévő városába. Mondja, sokszor inkább végigállja az utat, mert olyan ótvarosak a vagonok, mintha háborúból indultak volna: leragadt csuszpájz, vastagon por, némi bogarakkal megfűszerezve.

A MÁV képtelen megoldani a korszerű utazás feltételeit itthon. Meg is értem, van más és fontosabb dolguk. Nem tettek le a felcsúti Puskás Akadémia és Bicske közötti vasúti összeköttetés megteremtéséről. Megmondta az Orbán, nem? Akkor lesz. A MÁV megrendelte a Felcsút Puskás Akadémia és Bicske állomások közötti vasútvonal forgalmi, illetve erősáramú szimulációs modelljének elkészítését, és ennek eredményeiről egy tanulmányterv összeállítását 11 millió forintért.

Sokkal fontosabb az is, hogy zarándokvonatokat indít a MÁV egy utazási irodával közösen.
- Májusban az erdélyi Csíksomlyóba,
- júniusban a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre,
- októberben a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba.

Gyorsan össze is rittyentettek egy sajtótájékoztatót, érdekes, arról soha nem hallottam, hogy a sok probléma megoldásának terveiről tájékoztatták volna az újságírókat. Szoktak kiadni amolyan nesze semmi, fogd meg jól közleményeket, aminek se füle, se farka, pláne nem történik semmi. Igaz, most díszvendégek is megjelentek a tájékoztatón, jelesül Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Mert az nem úgy van, hogy csak úgy elindul a vonat Budapestről – ilyen-olyan állapotban -, aztán elvileg menetrend szerint halad célja felé. Ha a mozdonyvezetőnek nem jár le a munkaideje. Nem olyan egyszerű ez. Dehogy! Meg is magyarázza a püspök úr...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.