2020. február 2., vasárnap

A MAGYAR NARANCS 2020 / 5. SZÁMÁNAK (2020. 01. 30.) LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs
2020.01.30.


Interjú
„Az én politikám a műsorpolitika”
Eszenyi Enikő színész, rendező, a Vígszínház igazgatója

Sokakat felzaklatott, amikor nem ment el december 9-én a szabad színházakért tartott tüntetésre. De mit jelent szolidárisnak lenni? Hogyan reagál átpolitizált valóságunkra a Vígszínház? Mit tesz a független színházakért? Mi a Marton-ügy tanulsága? Egyebek mellett ezekről a témákról beszélgettünk.

VÉLEMÉNY

Nemes Z. MárióA fasírt foglyai
Írói lét a mai Magyarországon

Az utóbbi hetekben számos irodalmár posztolta a Facebookon Térey János Udvari kultúra című 2016-os versét „Vasalt vagy, mégis űzött, / Mint egy közszereplő, mivel ott élsz, / Ahol az irodista az isten, / A sajtó élet vagy halál; / A klientúra kenyérért könyörög, / És cirkuszba zúdul a zöm.

Sándor Judit: Testbeszéd
Kettétört metronóm – a menopauzáról

A korral járó testi, lelki hanyatlásra az elfogadástól a lázadásig számos válasz adható.

A szerk.
Éretlenül

„Lehet, hogy Orbánék lopnak meg leépítik a jogállamot, de kormányozni, azt legalább tudnak.” A második Orbán-kormány hivatalba lépése után a közélet értelmesebb megfigyelői között is évekig tartotta magát ez az alapvető félreértés.
A szerk.
Legyen háború!

Kedden hajnalban „agresszív migránsok szervezett csapata” törte át a kerítést.

POLITIKA

Klímaperek világszerte
A tétlenség ára

Manapság a bíróságokon húzódik a klímaváltozás elleni harc egyik fő frontvonala. Világszerte számos példát látni arra, hogy állampolgárok perelnek szennyező nagyvállalatokat vagy tétlen kormányokat. Magyarországon egyhamar nem számíthatunk hasonlóra.

A városvezetés és egy őrző-védő cég különös kapcsolata Békéscsabán – 2.
Egy barátság vége

A békéscsabai városháza 2014 vége és 2019 eleje között bruttó 120 millió forintos megbízást adott egy tavaly nyáron lebukott viharsarki őrző-védő cégnek, amely központi szereplője volt egy országos adócsaló biztonságiőr-hálózatnak.
Interjú
„Folyamatos lejtmenetben vagyunk”
Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója

Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb államá­nak tekinthető a legfrissebb Korrupció Érzékelési Index szerint. Mit jelent ez, minek tudható be a folyamatos romlás, és milyen esélyei vannak az önkormányzati politikának a jogállamiság javítására?

KULTÚRA

mi a kotta?
Gyerünk, Behemót!

Lemez
Diana Tischenko, Fejérvári Zoltán


Lemez
And You Will Know Us by the Trail of Dead: X: The Godless Void and Other Stories

Lemez
Csaknekedkislány: Kobraszív

Lemez
A zsákutca virtuózai
V’73: Seven Pieces for Keyboards, Bass Guitar and Drums

Keith Emerson (1944–2016) tündöklése a hetvenes évek elején a rocktörténet példátlan – bár nem különösebben eredeti – epizódja volt.
Lemez
Felrúgta a pipába
Szabó Benedek és a Galaxisok: Cím nélküli ötödik lemez

A szerző-előadók azon típusánál, amelybe Szabó Benedek is előszeretettel sorolja magát, lemezről lemezre az a kérdés, hogy mennyire marad izgalmas a produkció a következő szintlépés után.

Lemez
Öregfiúk
Pet Shop Boys: Hotspot

tévéSmaci
Kakukkőr

Tévésorozat
Manhattan bukása
Fülledt utcák

Miután Hollywood az elmúlt másfél évtizedben fokozatosan lemondott arról, hogy valóban emberi témákat dolgozzon fel, és esetleg a társadalmat feszítő kérdésekre is szánjon néhány pillanatot, mindaz, amit korábban a moziból ismertünk, és azonosítottunk korrajzként, történelmi drámaként, szociorealista filmes kísérletként, napjainkban szinte kizárólag a televíziókban jelenik meg.

Tévésorozat
Soha semmi nem ér véget
Damon Lindelof: Watchmen

A legenda szerint Alan Moore-nak, a Watchmen képregény alkotójának annyira elege lett művei gyatra adaptációiból, hogy gyakorló varázslóként és a feketemágia híveként egyszerűen megátkozta a 2009-es filmváltozatot készítő Zack Snydert.

Könyv
Octavia E. Butler: Átváltozás

Könyv
Ők is boldogan éltek? – A férfi változat

Könyv
Kutasd a nőt!
Simonovics Ildikó: Rotschild Klára

A vörös divatdiktátor – ez az alcíme, az egyik fejezetcíme és a reklámanyagokban is rendre kijátszott szlogenje Simonovics Ildikó divattörténész könyvének, s habár elsőre jóhiszeműen azt gondolhatnánk, hogy e fordulat harsánysága és olcsó közhelyessége csupán a magyarországi könyvmarketing ólomnehéz jelenkoráról tanúskodik, ám a kötet olvasásába belekezdve hamar kiderül: bizony maga a történeti munka ilyen.

poeta.doc
Most múlik hirtelen

Vihar a Térey-ösztöndíj körül
Megosztva

Negyvenöt középgenerációs írónak nyújt jelentős anyagi támogatást a Térey-ösztöndíj. Az ösztöndíjat létrehozó Demeter Szilárd személye és a díjazottak vegyes névsora komoly vitákat generált az irodalmi közegben.

rés a présen
„Talán nem”
Fátyol Kamilla színész, művészeti vezető

Színház
Európa 2.0
Stereo Akt: European Freaks / Üzenjünk Brüsszelnek!

2029-ben Orbán Ráhel aktívan részt vesz a politikai életben. Az iskolákban vegán opció is választható a menzán. Megtörténik az első poliamor esküvő. Európát elözönlik a holland menekültek.

Interjú
„Ácskapocs is kell
Vető János képzőművész

Benne volt a hetvenes-nyolcvanas évek legizgalmasabb hazai művészeti projektjeiben, Hajas Tiborral dolgozott együtt, alapítója a Trabant együttesnek. De dolgozott a lemezgyárban is, olyan zenekarokat fényképezett, mint az LGT, az Omega vagy a Piramis.
Kiállítás
Térdepelés helyett
Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora

Kénytelenek vagyunk leszámolni egy tartós tévhittel: úgy tűnik, mégis sok közünk van a barokkhoz.

ÉLET + MÓD

étel, hordó
Isolabella
chili&vanília
Aquafaba

A vuhani koronavírus-járvány
Kígyóméreg

Egy új, korábban ismeretlen kórokozó fenyeget világjárvánnyal. A Kínából induló betegség vírusa alighanem állatról ugrott át az emberekre.

Ellentmondások és viták a Lyme-kór körül
A kullancscsípés útvesztője

A Lyme-kór akár évekig is lappanghat a szervezetben, az ízületi fájdalmaktól a memóriazavarokig rengeteg tünetet okozva. Nehezen diagnosztizálható, ráadásul a szakértők közt sincs egyetértés a betegség mibenléte és kezelése terén.

Védett házak és krízisotthonok a párkapcsolati erőszak áldozatainak
Titokban menekülni

Léteznek védett menedékházak és krízisotthonok olyan nők vagy férfiak számára, akik menekülni kényszerülnek bántalmazóik elől – gyakran gyermekkel együtt –, de az információhiány miatt sokan nem jutnak megfelelő segítséghez.

A Budapesti Fejlesztési Központ megalakulása
A mosolyok mögött

A fővárost érintő állami beruházások koordinálására létrejön egy új kormányzati intézmény, a Budapesti Fejlesztési Központ. A jelenlegi városvezetés alternatív városházáról beszél, a kormányzat pedig a budapestiek érdekeiről és a klímaváltozás elleni harc fontosságáról.

BLOG

Film
Richard Jewell balladája

Film
Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

Film
1917

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.