2020. február 3., hétfő

A TAVASZ OLCSÓBB BANKSZÁMLÁK HELYETT DRÁGULÁST HOZ - ÚJ MEGOLDÁSOKNAK EGYELŐRE NINCS NYOMA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.03.


Márciusban jön az azonnali átutalás, aminek sikeréhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) olcsóbb bankszámlákat várna el. Több pénzintézet is akad viszont – gyűjtötte ki az Azénpénzem.hu –, amely nem hogy kedvezőbb konstrukcióval jelentkezne, még a meglévő(ke)t is drágítja.

Március 2-ától néhány másodpercen belül megérkezik a pénz annak a bankszámlájára, akinek utalunk, amihez a GIRO új elszámolási rendszert épített, a magyar bankok pedig 30-40 milliárd forintot költöttek, több mint százezer munkaórát fordítva a fejlesztésére – tudatta a Magyar Bankszövetség nemrégiben. Az azonnali fizetési rendszer fehéríti a gazdaságot, ennek köszönhetően szakértői becslések szerint 400-500 milliárd forinttal több bevétele keletkezik az államnak, ami bőven adhatna alapot a lakosságot terhelő tranzakciós illeték eltörléséhez.

A havi bankszámlakivonatokon eddig is láthatta mindenki, mennyit von le tőle a bank, most azonban tételenként és összesítve is kötelező egy ilyen kimutatás. Számos jelzés érkezett azonban portálunkhoz, hogy az uniós rendelkezés miatt január végéig kiküldendő levelet nem kapták meg.

Becsei András, a Bankszövetség elnöke az Azénpénzem.hu-nak elmondta: lesznek bankok, amelyek új csomagokkal is elindulnak márciusban. A kondíciós listákat böngészve egyelőre nem bukkantunk új konstrukciókra, de a díjak várt mérséklése helyett díjemelésre viszont igen. Nem is csak egy banknál.

A CIB az Eco bankszámlát használóknak a havonta felszámított kedvezmény nélküli díjat a mostani 2095 forintról 2020. március 2-től 2284 forintra emeli. (Ha a havi jóváírás eléri a minimálbért, akkor a számlavezetési díj továbbra is nulla forint.) Nem csekély mértékben (közel 14 százalékkal) többet kell majd az ügyfeleknek fizetniük a csomagmódosításért, igazolásokért vagy éppen a haláleseti kedvezményezett megadásáért. Minden egyéb (például az utalásokra felszámított) díj is nő majd.

Persze nem csak az Eco, hanem minden más számlacsomag esetén is felpörgetik a számlálót. Drágulnak a bankkártyák is. A plasztikok költségei azonban az Azénpénzem.hu számításai szerint „csak” mintegy 5 százalékkal emelkednek. Körülbelül ugyanilyen mértékben drágul az ügyfelek számára a K&H is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.