2020. február 23., vasárnap

BOSSZANTGATJUK AZ OROSZOKAT, DE A LEGNAGYOBB FALATOT TÁLCÁN KÍNÁLJUK NEKIK

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2020.02.23.


Január 24-én megjelent egy rövid hír az Földgázszállító Zrt. honlapján, miszerint a korábbi ígéretüktől eltérően nem lehet egyelőre ajánlatot tenni a szerbiai határ felől érkező gázra, mert a jelentkezés szabályainak hivatali engedélyezése elhúzódott. „A módosított ütemezésről a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket" – zárul a kurta bejegyzés. A látszólag technikai értesítés mögött egy régóta húzódó, sokmilliárdos üzletről szóló vita áll, ami az egész régió gázkereskedelmét hosszú időre meghatározza, és aminek kimenetele az orosz–magyar alkudozásokon is múlik. 

A hírtől idegesek lettek a Gazprom, az orosz állami óriásvállalat vezetői, ugyanis már legalább egy éve igen agresszívan noszogatják a magyar illetékeseket, hogy írják ki a szaknyelven „hosszú távú kapacitáslekötésnek” nevezett árverést. Már tavaly májusban is indulatosan követelték, hogy heteken belül kezdődjön el az ajánlattételi időszak. Ehhez képest most is elnapolták az indítást a magyarok.

Szijjártó Péter külügyminisztert diplomáciai csatornákon is sürgetik, és információink szerint arra is volt példa tavaly, hogy a miniszter idegesen hazatelefonált Oroszországból, hogy muszáj lenne azonnal lépni. Az oroszok többek között azzal érvelnek, hogy a vezetéken szintén dolgozó szerbek és a bolgárok rugalmasabb, kreatívabb és szorgalmasabb partnerek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.