2020. február 25., kedd

HIÁBA SZÁLLT EL AZ INFLÁCIÓ, A JEGYBANK NEM LÉPETT

HVG ONLINE
Szerző: HVG.HU
2020.02.25.


A várakozásoknak megfelelően a jegybank Monetáris Tanácsa nem emelt alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa február 25-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat, vagyis az alacsony, 0,9 százalékos alapkamaton se változtatott. A forint árfolyama nem reagált a bejelentésre, maradt a 337-es szinten.

Indoklásában a Monetáris Tanács megismételte a régóta hangoztatott érveit. Dióhéjban:
- Árfolyamcélja nincs, csak inflációs célja,
- Inflációs célja is csak középtávon van,
- Középtávon az infláció a 3 százalékos célra várható,
- Vagyis nincs szükség jelentős beavatkozásra.

Bővebben kifejtve, az indoklásban azt írják, hogy az infláció továbbra is változékonyan alakul, ezért a Monetáris Tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra. Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg. Az élénk belső kereslet emeli, míg a tartósan visszafogott külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét. A fogyasztóiár-index 2020 első negyedévének végére visszatér a toleranciasávba, és az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik. A Monetáris Tanács a tényezők árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli.

A Monetáris Tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, amelyre alapozva meghatározza, hogy milyen mértékű lépésre van szükség az inflációs cél elérése érdekében. Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a Monetáris Tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni - ígérik a közleményben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.