2020. február 20., csütörtök

JOBBAN KERESHET EGY FOCISTA A FEHÉRVÁRNÁL, MINT A BUNDESLIGÁBAN?

INDEX
Szerző: -SZALAI-
2020.02.20.


A Vidi, pontosabban a pillanatnyilag Mol Fehérvár FC néven futó magyar futballcsapat le akar igazolni egy nagydarab, román védekező középpályást, Dragoș Ionuț Nedelcut. Ez még önmagában nem akkora hír, de a hozzá kapcsolódó részletek már igazán érdekessé teszik. Dragoș Nedelcu egy fiatal román válogatott, aki az FCSB-ben (korábbi nevén Steaua Bukarestben) játszik, és szép focikarrier előtt állhat 22 évesen. 

A román Fanatik szerint pedig Nedelcu azt mondta klubtársainak, hogy

A VIDIBE ÉVI 400 EZER EURÓS (135 MILLIÓ FORINTOS) FIZETÉSÉRT IGAZOLNA ÁT,

ami havi 33 ezer eurós bérre jön ki. És az is elhangzott eszerint, hogy a fehérvári csapat egyébként 50 ezer eurót is tud fizetni egy hónapban, ami forintban majdnem 17 millió forint havonta, évente 202 millió forint. A román válogatott Nedelcu fizetése egyébként 15 ezer euró Bukarestben, és mivel a csapat gyengébben szerepelt az európai kupában, a tulaj csökkentené a fizetésekre kiadott pénzt. 

Ha meghallja a piaci értékes érvelést, kezdjen e
l gyanakodni

A románok állítása azért erős, mert azt jelenti, hogy bérekben már az egészen komoly bajnokságok szegényebb csapataival is összemérhető pénzeket szakíthatnak itthon is a focisták, és ez az, ami igazán számít a csapatok gazdasági erejének összemérésekor.

Nálunk a fociban gyakran próbálják a sokáig tartó eredménytelenséget vagy az előzetes esélyeket azzal tompítani, hogy az aktuális nemzetközi ellenfélnél a Transfermarkt nevű értékbecslő oldal alapján magasabb piaci értékű focisták játszanak, vagy hogy többet költöttek átigazolási díjakra.

Ez több szempontból is félrevezetheti a szurkolókat. Az utóbbinál a mi szemszögünkből jó tudni, hogy bármelyik évben össze lehetne rakni lejáró szerződésű, azaz ingyen elhozható focistákból is olyan csapatot, ami piaci értékben és játéktudásban is mondjuk a hússzorosát tudná a teljes magyar élvonalnak.

A Transfermarkt oldal legfőbb hibája, hogy a szakértők és kevésbé szakértők véleményeit összesítik, így jön ki náluk egy adott játékos piaci értéke. Ez lényegesen pontatlanabb, mint ha teljesítmény, azaz adatalapú értékelést használnának, mint sok sportnál az Egyesült Államokban. A tömeg ráadásul különösen a kis országok kevésbé érdekes bajnokságait és csapatait fogja alulárazni (például itt olvashat még a problémáról). Azaz egy érdemben gyengébb képességű dán vagy görög csapat is kijöhet értékesebbnek, mint egy egyébként jobb moldáv vagy magyar. Az oldal igen sokszor inkább az ismeretlenséget jelzi, nem a valós piaci értéket vagy lehetőségeket. Két csapat gazdasági lehetőségeink összemérésekor ezért lényegesen hasznosabb módszer például a kezdőcsapatok fizetésének összehasonlítása. Csak azt sok csapat igyekszik titkolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.