2020. február 5., szerda

NEM TANÍTOK FASISZTA ÍRÓT – TILTAKOZNAK A TANÁROK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2020.02.05.


Erős üzenetekkel tiltakoznak pedagógusok az új Nemzeti alaptanterv ellen a PDSZ internetes kampányában. Szűcs Tamás, a szervezet elnöke szerint nem érdemes ideológiai vitákba beleállni, mert a NAT szakmailag vállalhatatlan, gyerekellenes, poros szemléletű.

Tiltakozási hullám indult be a Facebookon, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Nemzeti alaptanterv miatt hívta fel erre a tanárokat. Szűcs Tamást, a PDSZ elnökét kérdeztük – mit remélnek ettől?
Újszerű, a mai technikát felhasználó figyelemfelhívás, amely eddig még nem fogadta a NAT-ot. Önmagában az már eredmény, hogy emberek arccal vállalják, hogy ez a NAT gyerekellenes; azt nem tudja, hol lesz a vége a tiltakozásnak. A PDSZ fontolgatja, hogy a sztrájktárgyaláson felveszi követelései közé a NAT elhalasztását, két új alternatíva kidolgozását és azt, hogy ezekből a szakma választhasson.

Átlépett egy tűréshatárt a NAT körüli bohóckodás, az alaptanterv szakmailag vállalhatatlan, ideológiailag „túlhajtott”, szerinte még azokat a célokat se szolgálja, amelyeket az alkotók – akik biztos nem a tizenévesek világában élnek – el akarnak érni.

Úgy fogalmazott: ne álljunk bele ideológiai vitákba, szakmailag is borzasztó gyenge a tervezet, alkalmatlan arra, hogy új tartalmakat közvetítsen. Kertész Imre hiánya óriási gond (műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre szerint ez az irodalomtanítás „zsidótlanítása”), de ha elmennek az egyes szerzők, mint Wass Albert személye felé, megosztják a tiltakozókat.

A szakmai problémák között hangsúlyozta, hogy nem vágták vissza a tartalmakat, enélkül nem lehet korszerű pedagógiai módszereket alkalmazni, projektmunkákat végezni, csak a frontális tanításra alkalmas. Teljesíthetetlenek a lexikális követelmények, ezzel a tanterv kirekeszti a magyar társadalom 60-70 százalékát. Ezek az igazán nagy gondok, ez egy poros NAT, amelyen átlépett az idő, amelyből nem lehet korszerű oktatást felépíteni.

Pedig a gyermekek érdeke az életközeli, alkalmazható tudás megszerzése, ehhez képest a rendszerváltás óta a legkorszerűtlenebb irányba indult el az alaptanterv. Kompetenciákat kellene tanítani, nem annyira tartalmakat. Fel lehet vetni, hogy ez teljesen tudatos kormányzati politika az alapján, amit látunk az oktatásban.

A 2018-as NAT-tervezet jobb volt, nem volt átideologizálva, egyértelműben benne voltak a preambulumában azok a korszerű elvárások, amelyek most hiányoznak. Ezzel együtt ott se jelent meg markánsan a tehercsökkenés a diákoknál. Paradigmaváltáshoz tehát az se volt elég, de ez visszalépés a Csépe Valéria-féle tervezethez képest. („Az a lehetőség, hogy Finnországgá váljunk, most csúszik ki a kezünkből, és sokkal inkább Azerbajdzsán felé indulunk” – tette hozzá Para-Kovács Imre.)

Szűcs Tamás közölte, tudomásul kell venni, hogy az az anyag, amit ő magyar-történelem szakosként megtanult, és amit tisztel is, már nem fér bele olyan arányban az oktatásba, mert szembefordítja a gyerekeket az iskolával, ha teljesíthetetlen és számukra érdektelen feladatokat írnak elő nekik.

Az új NAT-ot is pedagógusok készítették, de folyamatosan szorultak ki azok, akiket a szakma elismer, és jöttek be olyanok, akikről lehet tudni, hogy poros szemléletet képviselnek – tette hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.