2020. március 16., hétfő

A KAMIONOSOK ÁLDOZATVÁLLALÁSA NÉLKÜL ÖSSZEOMLIK AZ EGÉSZ GAZDASÁG

G7.HU
Szerző: RESZEGI LÁSZLÓ
2020.03.16.


A járványhelyzet súlyos válságot idézett elő a magyar gazdasági életben, minden szereplőt döntéskényszerbe hozott az átlagembertől a kormányokon át a vállalatvezetőkig. A járvánnyal szembeni védekezésben, de a gazdaságban is szükség lenne stratégiákra, ami alapján meg lehet hozni ezeket a döntéseket. Ehhez több információ kell. Az információ, ami tegnap még csak ijedelmet, pánikot okozott volna, ma már szükséges, hogy mérlegelni lehessen a döntéseknél. Ami reggel még érvényes és ésszerű volt, az estére idejétmúlttá válik.

Túl kell élnünk, de jó lenne, ha a rémálmainkból nem arra ébrednénk, hogy a gazdaság romokban hever, és az újjáépítés a legfőbb projektünk.

Nincs átfogó stratégia. Lehet, hogy megoldás lenne, de a gyakorlatban megvalósíthatatlan a gyárak teljes bezárása. Ha nem sikeres a teljes leállás, akkor mind a háztartások, mind pedig a cégek erőforrásokat, tartalékokat veszítenek, nehezebb lesz újraindítani a gazdaságot. Az elhúzódó járvány is a cégek tömegeinek a kivéreztetésével, a készletek felélésével járhat együtt. Az eddig látottak alapján az egyedi nemzeti válaszok kerülnek előtérbe. De sem egy integrált nemzeti stratégia, sem egy globális, vagy egy koordinált európai koncepció nem körvonalazódott.

Ha nincs átfogó stratégia, akkor legalább részterületeken kell előre lépni. Sok elemzésre van szükség, ebből lehet legalább részben megalapozott részstratégiákat csinálni, hogy a veszteségek minimalizálhatók legyenek. Koren Miklós elemzése ezt teszi, amikor a járványok terjedése és az iskolák bezárása közötti összefüggésről rendelkezésre álló ismereteket összegzi. Eszerint az iskolabezárás képes a fertőzések tovaterjedésének a mérséklésre.

Magam is úgy látom, hogy sok olyan – néha kis – lépést kell tennünk, ami egyértelműen pozitív hatással van akár a vírussal szembeni harcra, akár a gazdaság életben tartására.
Ha valóban elhúzódó járvánnyal kell számolnunk, akkor a termelés fenntartásának a legfontosabb célok közé kell tartoznia, legalább ott, ahol ez lehetséges.

A személyi szolgáltatásoknál – az egészségügy kivételével – ez nyilvánvalóan nem lehetséges, de a gazdaság legtöbb területén az ellátás miatt ez szükségszerűség, és a jövedelemszerzés miatt kényszer is.

A termelés fenntartásához életben kell tartani a szállítmányozást. Napjaink hősei az egészségügyi dolgozók után a kamionvezetők. Ha sikerül megoldani, hogy továbbra is járhassanak a kamionok, akkor tettünk egy fontos lépést a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.