2020. március 9., hétfő

ÁLLAMI TÁMOGATÁS, DE PIACI ALAPÚ LAKHATÁS? - FENNTARTÁSOKKAL, DE A TÖBBSÉG BÍZIK A BÉRLAKÁSPROGRAMBAN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.03.09.


...A közvetítők körében népszerű Kalmár Kantin facebook oldal bejegyzéseit elnézve elég megosztó ez a témakör, vannak, akik jó kezdeményezésnek tartják, de bizonyos feltételek mellett

- "Én jó ötletnek gondolom, szükség van az új lakásokra, hogy frissüljön az állomány, de nem mindenki tudja megvásárolni, ezért a bérlés jó megoldás lehet, nem szociális alapon!!! Magyarországon magas a magántulajdon aránya, úgyhogy bőven elférnek. Sok országban jól működnek ezek a megoldások, onnan kéne ötletet meríteni."

- "Szerintem itthon nagyon nagy a birtoklási vágy, jóval nagyobb, mint nyugaton vagy USA-ban - itt szüksége van az embereknek saját ingatlanra, nem tudnak leélni egy életet albérletben, ahogy az amcsik gond nélkül megteszik. Tehát jó lenne egy bérlakásprogram szabályozott keretek között (ki lenne a szabályozó közeg?) és így szerintem a mi piacunkat, a mi munkánkat nem különösebben befolyásolná."

- "Lehet hogy túl kéne lépni a "Minden Józsinak magántulajdont!" szemléleten. Nem minden Józsi alkalmas, hogy magántulajdonú ingatlana legyen, sokkal jobb elviselhető árú bérleményben lakni, mintsem generációkra eladósodni, egy életet a túlvállalt hitelek törlesztésével tölteni. Természetesen ha a bérlakásprogram az "ócsai lakópark" -hoz hasonlóan valósul meg, jobb ha bele se kezdenek, mert sokba kerül majd nekünk!"

- "A bérlakás nálunk jelenleg bizonytalanságban tartja a bérlőket. Ezért csak az bérel, aki nagyon ráfanyalodik. Több esetem, volt, amikor egy kukk nélkül, eladták a lakást a bérlők feje fölül. Bérlakásrendszer csak akkor fog működni, ha a bérlő biztos lehet abban, hogy ha szeretné, évtizedekig is benne lakhat, a bérleti díjat pedig csak bizonyos százalékban emelik évente. Akár be is válhat. A bérlakások üzemeltetése pedig akkor egy igencsak kapós ágazat lesz...Vissza a házmesterhez?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.