2020. március 3., kedd

ANDOR LÁSZLÓ: UNIÓS FORRÁSPONT – LEHETSÉGES-E A MAINÁL JOBB EU-KÖLTSÉGVETÉS?

MÉRCE
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ
2020.03.02.


Úgy alakult, hogy az Európai Unió hét évre szóló költségvetési kerete (multiannual financial framework, a továbbiakban MFF) az unió országaiban megtermelt jövedelem kb. egy százalékát teszi ki. Ez az egy százalék egyfajta üvegplafon, amit semmiféle közgazdasági logika nem indokol. Épp ellenkezőleg: ez ellentétes a közgazdasági logikával, amely szerint egy egységes piacot működtető demokratikus közösség költségvetésének komoly közpénzügyi funkciókat kell ellátnia: allokáció (közjavak finanszírozása), redisztribúció (a gyengébbek támogatása) és stabilizáció (a gazdasági tevékenység egyenetlenségeinek kisimítása). Ebből a szempontból az MFF egy szelektív allokációs költségvetés, mérsékelt redisztributív hatásokkal, stabilizációs funkció nélkül.

A Brexitet megelőző évtizedekben az EU egyre csak bővült és egyre több feladatot vállalt, de képtelen volt növelni a központosított források mértékét. Ennek következtében egyre nagyobb szakadék keletkezik a vágyak és a képességek között, ami az integráció hitelességét csorbítja, és a mindenkori vezetőknek komoly fejfájást okoz. Jean-Claude Juncker, az előző Európai BIzottság hátfájással gyakran küzdő elnöke a költségvetésért felelős biztossal (Günther Oettinger) úgy gondolta, hogy az üvegplafonból eredő konfliktusokat a régi és az új tételek szembeállításával oldja meg.

Tehát ha az EU új dolgokat kell, hogy finanszírozzon (pl. biztonság, migráció, klímavédelem), azt tegye a régebbi fejezetektől elvont összegekből. Ennek a hozzáállásnak két kárvallottja lehet csak: a mezőgazdasági politika (vidékfejlesztéssel megtoldva) és a kohézió. Az utóbbi eróziója a redisztributív hatás gyengülésével jár, amennyiben a bevételi oldalon ezt valamilyen változás nem ellensúlyozza. A szükséges változás Junckerék javaslatában az lett volna, hogy kivezetik a gazdagabb országok költségvetési visszatérítéseit.

Az MFF-et azonban nem sikerült elfogadtatni a tavalyi EP-választás előtt, és amíg nem foglalta el a helyét az új Bizottság, addig nem indulhatott újra a folyamat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.