2020. március 9., hétfő

BOLOGNÁBAN RAGADT A KORONAVÍRUS MIATT STEFANO BOTTONI MAGYAR–OLASZ TÖRTÉNÉSZ

MAGYAR HANG
Szerző: R. KISS KORNÉLIA
2020.03.09.


Bolognában ragadt a koronavírus miatt a magyar–olasz történész, Stefano Bottoni, aki 2018 óta a firenzei egyetemen tanít. Elmondása szerint szinte teljesen megszűnt a forgalom a városban, a közösségi helyek zárva vannak, az egyetemen távoktatásban tanítanak. Ő két hete gyakorlatilag senkivel nem érintkezik. Két-három hete, amikor még csak néhány fertőzött volt Olaszországban, szerinte a lakosság még nem vette kellően komolyan a helyzetet, de komolyabb figyelmeztetést sem kaptak azzal kapcsolatban, hogy mi várható. Szerinte ezzel Olaszország elvesztett tíz napot. Pedig az olyan folyamatok, mint például távoktatásra való átállás, komoly felkészülést igényelnek.

Stefano Bottoni alapesetben folyamatosan ingázik Budapest, Bologna és Firenze között, májusig már a repülőjegyeit is előre megvette, de a koronavírus keresztülhúzta a terveit. Felesége és gyermekei Magyarországon vannak, de a történész a fertőzésveszély miatt nem is gondol arra, hogy hazajöjjön.

„Megdöbbentő, hogy Magyarországról sokan azt kérdezgetik tőlem, miért nem jövök, hiszen vannak még repülőjáratok” – mondta lapunknak telefonon a történész. (Észak-Olaszország és Magyarország között végül ma függesztették fel a repülőjáratokat – a szerk.) Két-három hete még csak néhány fertőzöttet regisztráltak Olaszországban, és a lakosság Bottoni szerint nem érzékelte a helyzet súlyát, ment tovább az élet. Tegnapra viszont már 7300 esetről érkezett hír.

A történész azt tapasztalta, a sajtó sem mindig kezelte felelősségteljesen a helyzetet: amikor például a másnaptól érvényes vesztegzár híre kiszivárgott a sajtóban, nagyon sokan pánikszerűen hagyták el Milánót, és utaztak a déli területekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.