2020. március 26., csütörtök

EDDIG CSAK FELADATOT KAPTAK AZ ÖNKORMÁNYZATOK A KORMÁNYTÓL, SEGÍTSÉGET NEM

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: T. R.
2020.03.26.


Ráadásul a polgármesterek attól félnek, hogy csökkenni fognak a bevételeik. Állami segítségre és önkéntesekre lenne szükség helyben is, utóbbiban nincs hiány.

(1) A 70. életévüket betöltött személyeket a kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el.
(2) Ha a 70. életévét betöltött személy az (1) bekezdésben foglaltakat vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Ez a kormányrendelet még március 16-án jelent meg, jelentős feladatot róva a polgármesterekre. Ám pénzt, paripát és fegyvert sem az idősellátási feladatokra, sem egyéb feladatokra nem kaptak az önkormányzatok. Pedig az erőforrások végesek, ráadásul az önkormányzat saját bevételei is csökkenhetnek a jövőben.

Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője is felhívta arra a figyelmet keddi parlamenti felszólalásában, hogy az országba érkező maszkokból és védőfelszerelésekből az önkormányzatokhoz nem jut. Az idősellátásban számításai szerint pedig kerületi szinten nagyjából 300 önkéntesre lenne szükség, ami egész Budapesten közel 7000 embert jelent.

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban a szerda reggeli állapot szerint száz hetven év fölötti jelentkezett az önkormányzatnál. Őket a Terézvárosi Gondozó Szolgálat látja el, jelenleg hetven emberrel, hozzájuk csatlakozik a családjóléti dolgozó negyvenhárom emberrel, valamint dajkák és óvónők. Önkéntesek is folyamatosan jelentkeznek, cikkünk írásakor nyolcvanan voltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.