2020. március 14., szombat

EGYRE TÖBB EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ KERÜL KARANTÉNBA, A VÉRIGÉNYES MŰTÉTEKET ELNAPOLJÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2020.03.14.


Az ellátótrendszer készül a helyzet súlyosbodására. Nem tudni, meddig lesz veszélyhelyzet.

A kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva csak a sürgősségi műtétekhez biztosítja vérkészítményeket az Országos Vérellátó Szolgálat a kórházaknak – tudta meg a Népszava. Az intézmények sorra állítják le azokat a tervezett beavatkozásokat, amelyeknél szükség lehet nagyobb mennyiségű vérre. Így például a különböző nagy ízületi (csípő-, térdprotézis), valamint a sérv-, epeműtéteket. A mentőket naponta 100-150 esetben riasztják koronavírus-gyanús betegek szállításához.

A Szent László Kórházban másfél tucat egészségügyi dolgozó van már karanténban. Van olyan nővér, akit mindenféle előkészület nélkül munkaruhában szállítottak oda. Ő volt az egyik, aki ápolta azt a később fertőzöttnek bizonyult asszonyt, aki több napig feküdt a Szent János Kórház kardiológiáján. Mint arról beszámoltunk, a beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak védőfelszerelést. Lapunknak az esettel kapcsolatban a Szent János Kórház azt írta: a budapesti Népegészségügyi Főosztály munkatársai csütörtökön azonosították azokat a dolgozókat, akik a beteggel kapcsolatba kerülhettek. Az érintettek sorsáról egyedi elbírálással a tiszti főorvos döntött pénteken reggel. A kontakt személyek közül egy dolgozót a Szent László Kórházba helyeztek karanténba, egy másiknak otthoni karantént írtak elő. Ám arról, hogy a további 12 dolgozójuk sorsáról a hatóság hogyan döntött, a János kórház nem kapott információt. Mint írták: akit a hatóság nem keresett meg mint kontakt személyt, azt hazaengedték, és pénteken is mehetett dolgozni. A munkába állás feltétele volt, hogy tünetmentesek legyenek és maszkban dolgozzanak. Az osztály többi betege nem érintkezett a koronavírusos beteggel. A bentfekvők tesztelését nem tervezik, erre lehetőségünk sincs – írta a kórház. Az akut belgyógyászati osztályon, ahol a koronavírusos beteg feküdt, a felvétel átmenetileg szünetel. Az ideutaltakat a Szent Margit és a Péterfy kórház látja el. 

Lapunk kérdésére, hogy a Magyar Orvosi Kamara kezdeményez-e etikai vizsgálatot az országos tisztifőorvos, az ágazatot irányító államtitkár és az orvosminiszter ellen amiatt, hogy megfelelő védőruha nélkül kénytelenek dolgozni az orvosok és az ápolók, hárító választ kaptunk. Mint fogalmaztak: a kamara „előzetes tájékozódás nélkül, csupán a médiában megjelent hírek és újságcikkek nyomán nem kezdeményez etikai vizsgálatot tagjai ellen.” Válaszukban megjegyezték: az orvosi kamara kérdőívvel felméri, hogy hol milyen védőeszköz hiányzik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.