2020. március 31., kedd

FÁJDALMAS LEHET A KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON: ZUHANÓ GAZDASÁG, ELSZÁLLÓ HIÁNY, DUPLÁZÓDÓ MUNKANÉLKÜLISÉG

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.03.31.


Az idén 4,2%-kal eshet vissza a magyar gazdaság, a költségvetési hiány a GDP 5%-a felett lehet, a munkanélküliségi ráta pedig megduplázódhat – vélik az Erste Bank elemzői. A hétfőn kiadott anyag címe tökéletesen foglalja össze az utóbbi hetek változásait: „A legrosszabb forgatókönyv válik realitássá”. A folyamatosan érkező elemzői véleményekből egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a gazdasági növekedést elfelejthetjük 2020-ban, ez pedig további károkat okoz majd a reálgazdaságban.

Szép lassan a legrosszabb lesz a legvalószínűbb


Az utóbbi napokban az Erste Bank elemzői módosították az eurózóna gazdaságára vonatkozó idei előrejelzésüket, már 3,5%-os visszaesést várnak a valutaövezetben. Most ezzel párhuzamosan felülvizsgálták a kelet-közép-európai régióra adott becsléseiket, így már a teljes régió esetében recesszióval számolnak 2020-ban – olvasható a hétfői elemzésben.

A KORÁBBAN LEGROSSZABBNAK TARTOTT FORGATÓKÖNYV REALITÁSSÁ VÁLIK AZZAL, HOGY A LEZÁRÁSOK TARTÓSAK LESZNEK, ÉS A GYÁRAK LEÁLLÁSA IS TOVÁBB TARTHAT – HANGZIK AZ ELŐREJELZÉS LEGFONTOSABB MEGÁLLAPÍTÁSA.

Az utóbbi napokban megjelent adatok és hírek késztették arra az Erste szakembereit, hogy jelentősen rontsák a régióra adott előrejelzésüket, így most szerintük Kelet-Közép-Európa gazdasága 2020-ban 4,7%-kal esik vissza. A legfrissebb adatok azt mutatják a beszerzési menedzserindexeken keresztül, hogy Németországban és az eurózónában is jelentősen visszaesett az aktivitás, különösen a szolgáltató szektorban.

A vírus terjedésével egyre több ország hoz további korlátozó intézkedéseket, illetve hosszabbítja meg a korábbiakat. Emellett folyamatosan hallani olyan híreket, hogy a gyárak leállása is tartósabb lesz a reméltnél, a Volkswagen például csak nyárra várja a piac visszaállását a korábbi szintre – indokolják pesszimizmusukat az elemzők. További borús hír, hogy néhány országban már megindult a munkanélküliség emelkedése, az Egyesült Államokban egyetlen hét alatt 3,3 millió ember folyamodott például munkanélküli segélyért, amire korábban sosem volt példa.

A jelenlegi válság széles, egyre több szektorra terjedhet ki az elemzők szerint. A szolgáltató iparágak másfél hónapos leállása például szinte teljesen befagyaszthatja a fogyasztást ezeken a területeken, ezért a gazdasági visszaesés nagyobb lehet a turizmusra épülő országokban, mint Horvátország és Szlovénia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.