2020. március 20., péntek

„FÉLELMETES, HOGY ORBÁN VIKTOR A HADSEREGET IS AZ UTCÁRA VEZÉNYELTE”

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.03.20.


Ma reggeltől már utcára vezényelték a honvédség járőreit, akik a rendet hivatottak jelenlétükkel biztosítani. Ugyancsak katonákat vezényeltek 140 magyar nagyvállalathoz, ahol a kormány kommunikációja szerint, egyenruhások vették át az irányítást. Olyan cégekről van szó, amelyeknek a járvány idején különösen nagy jelentőségük van. Köztük szolgáltatók, energetikai cégek, gyógyszeripar, kommunikáció. Juhász Ferenc korábbi honvédelmi minisztert kértük háttérmagyarázatra.

Mit szól ahhoz, hogy a kormány, illetve a honvédelmi miniszter mától katonákat vezényelt ki az utcára. Találkozott már velük?

Eddig nem láttam még egyenruhás járőröket, de nem vagyok boldog az ötlettől. Magyarországon rend és nyugalom van, a katonáknak semmi keresnivalójuk nincs az utcán. Az egyenruhások kivezénylése megmagyarázhatatlan erődemonstráció.

Mégis, mi lehet a célja annak, hogy a katonákat vezényelnek az utcára?

Azt már régóta tudjuk, hogy a miniszterelnök egészen fura módon vonzódik az erőhöz, az egyenruhához, a hadsereghez. Orbán Viktor szeret katonásdit játszani, állandóan harcol, csatát vív, legyőz mindent. A kormányfő szereti azt mutatni, hogy kezében tartja a dolgok irányítását, erővel mindent legyűr, és most a katonaságot is bevetette. Ez kicsit félelmetes, mert jó államférfihez méltóan, okosan is megoldhatná az ország előtt álló gondokat.

Talán az lehet az elképzelés, hogy – így koronavírus-járvány idején – nyugodjanak meg az emberek, nemcsak rend van, de az is marad?

Való igaz, hogy amikor kevesebb rendőr volt az utcán, akkor komoly feladat volt a rend őreit láthatóvá tenni. Az emberek biztonságérzését javította, amikor járőröket küldtek az utakra. Ha baj van, akkor a katonák jelenléte is hozhat megnyugvást. Ebben a pillanatban azonban nincs olyan baj, amin a katonáknak kellene segíteni. A magyar emberek túlnyomó többsége fegyelmezetten veszi tudomásul és be is tartja a járvány szigorú előírásait. Éppen ezért, a katonák sétáltatása inkább fenyegető üzenet, mint megnyugtató. A hadsereget ugyanis nem szabad belső rendfenntartásra felhasználni. Orbánnak azonban szüksége van rá, hogy az egyenruhásokat kivezényelje, ezért aztán a magyar katonaság is Orbán Viktor játékszerévé válik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.