2020. március 29., vasárnap

FÜRKÉSZEK ÉS PORTYÁZÓK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.03.28.


Odakúrt nekünk ez a vírus? Oda. Erre senki nem számított, baromira nem látta előre senki, hogy ez lesz belőle. Mármint azt pár hónapja egész biztosan senki nem gondolta volna, hogy húsvétra bezárják, mint a bagzónyulat a ketrecbe. Ez még csak a kezdet. Most jön a java. Vizsgázni fog mindenki emberségből, toleranciából, odafigyelésből. Vagy nem, és becsavarodunk, mint a kedves vezető, akinél mondjuk nem most, hanem már sokkal régebben jelentkeztek az erre utaló tünetek.

Próbálok a fejével gondolkodni, de legtöbbször zsákutcába jutok, mert annyi itt a kérdőjel. Az első és legnagyobb az, hogy minek volt szükség erre a mikroszkópszínpadi szemfényvesztő előadásra hétfőn a parlamentben? Minek? Hát 11 éve nem azt csinálnak, amit a fényestekintetű mond? 11 éve nem az van, amit Orbán kinyilatkoztat? Akkor meg minek ez a korlátlan felhatalmazósdi? 2/3-dal át fogja vinni így is, úgy is, de előtte kellett a hattyú halála. Mégpedig az áldozat- és ellenségkreálás Habony-módra. Át kell tolni a felelősséget az ellenzék oldalára, és ha rosszul sül el valami (márpedig szerintem 90%, hogy rosszul fog elsülni), lehet megint mutogatni. Ennyi.

Az orvosi kamara jelezte, hogy az egészségügy jelenlegi állapotával felvenni a versenyt egy ekkora méretű, halálos áldozatokat is követelő járvány ellen, emberfeletti küzdelem lesz. Ez nem megnyugtató, hanem elszomorító. Főleg azok után, hogy 11 éve ugatja mindenki, hogy rendbe kellene tenni az egészségügyet, fel kellene zárkózni az európai uniós színvonalhoz. Pénz volt hozzá, csak azt ellopták annak volt jobb helye is. Munkaerő is volt hozzá, csak azok elmentek, mert szarba sem vették őket. Hagyták az orvosbáró hálózatot tovább ténykedni, mert majd azok megoldják okosba, ahogy Orbán is szokta csinálni. Hagyták lepusztulni az infrastruktúrát, az épületeket, 20-30 éves elavult gépekkel dolgoznak, nincsenek ágyak, felszerelések.

Tovább is van, mondjam még? Szopatják a mentősöket, ápólókat, a mai napig nincsenek fertőtlenítő szerek és védőfelszerelések sok rendelőben és a kórházi osztályokon. Mindenki panaszkodik, vagy fél, hogy ha esetleg jelzi a hiányosságokat, akkor még a végén ő húzza a rövidebbet. Pánik van. És ez a pánik most valós veszélytől van, nem a kitalált migránsoktól. Így állunk most. A törvénytervezetbe nem véletlenül tették bele az álhírterjesztés szankcionálását, amivel szinte egyik napról a másikra el lehet hallgattatni a valós tényeket feltáró újságírókat, orvosokat vagy éppen a kamarát. Fontos intézkedések ezek, mert ezek nélkül meztelen lesz az a király, aki mióta a jóisten és a hívei a trónra ültették, úgy beszél a nem őt nyalókról, mint a haza elárulóiról. Most bele fog látni mindenki a valóságba: ha kórházba kerül, akkor azért, ha meg nem, akkor azért, mert most minden tekintet az ellátórendszerre szegeződik. Nem beszélve arról, hogy az alapellátás is kényszerpályára került a vírus miatt, tehát egy szimpla vakbélműtét vagy szülés is sokkal körülményesebb és veszélyesebb is lesz a járvány ideje alatt. Már ha lesz orvos, aki meg fogja tudni csinálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.