2020. március 28., szombat

HADRENDBE ÁLLÍTJÁK A KÓRHÁZAKAT: A KATONAI PARANCSNOK A SZAKMAI VEZETÉS FÖLÉ KERÜLHET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2020.03.28.


Orbán Viktor katonai parancsnokokat küld a fekvőbetegeket gyógyító egészségügyi intézményekbe.

Többnyire csak találgatják az érintettek, hogy mit fognak csinálni azok az egyenruhás parancsnokok, akiket hétfőtől a kórházakba vezényeltek. Pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a jövő hét elejétől minden kórház élén megjelennek a "kórházparancsnokok". Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos "karbantartása" a "kórházparancsnokok" feladata lesz - közölte a kormányfő. 

„Amikor Magyarország eljut a járvány tetőpontjára, akkor körülbelül tízszeres terhelésnek lesz kitéve az egészségügy a békeállapothoz képest, anyagban, ágyban, lélegeztetőgépben, orvosban, ápolóban” - mondta, és az egyik legnagyobb feladatnak nevezte az orvosok védelmét. Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést. 

Úgy tudjuk: a feladatra olyan rendvédelmi szakembereket keresnek, akiknek lehetőleg van katasztrófa orvostani végzettsége is. 

- A katonai parancsnokság a kórházak egységes, új típusú kormányzati irányításának első lépése – mondta lapunknak egy megyei egészségügyi intézmény főorvosa. Ha a honvédség egyenruhásai nem is szólnak bele a gyógyításba – kevés a kivezényeltek között a katonaorvos -, de arra alkalmasak, hogy az intézmények dolgozóinak és annak vezetőinek „kifogásait” hatalmi szóval letörjék. Így az ő szavuk dönt a biztonságról, a dolgozók beléptetéséről, valamint a beszerzéstől az anyaggazdálkodásig szinte mindenben. Például a továbbiakban "nem lehet érv, hogy az x osztályon csak y számú beteget látnak el." Ha parancs érkezik, hogy szükség van újabb helyekre, akkor a katonai parancsnok „segíthet” az osztályok kiürítésében, és új koronavírus-kezelő egységek kijelölésében. Még úgy is, hogy betegeket is hazaküldenek. E tekintetben a szakmai vezetés fölé is helyezkedhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.