2020. március 24., kedd

ÍGY SEGÍTSÜNK AZ IDŐSEKNEK BOLDOGULNI A DIGITÁLIS VILÁGBAN JÁRVÁNY IDEJÉN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2020.03.23.


A koronavírus-járvány arra a korosztályra a legveszélyesebb, amely önhibáján kívül a legkevésbé mozog otthonosan az interneten. Nemcsak a bevásárlással segíthetünk, hanem abban is, hogy képesek legyenek árut, élelmiszert rendelni maguknak, vagy hogy ne csak telefonon, de akár videócsetben is tartani tudják a kapcsolatot családjukkal a következő hetekben.

Sok százezer családban szakítja szét a nemzedékeket a következő hónapokban a koronavírus-járvány: a nagyszülők nem találkozhatnak unokáikkal, nem mehet senki haza a szülői házba egy jó ebédre. Az internet minden korábbinál fontosabb ütőerévé vált a társadalomnak és a gazdaságnak, de pont azok mozognak rajta a legkevésbé otthonosan, akik a leginkább veszélyeztetettek.

Szerencsére sokan vannak köztük, akik valamilyen szinten már eddig is használtak számítógépet, okostelefont – ám most gyakran még ők is új feladatokkal szembesülnek az interneten. Videókonferencia. Ételrendelés. Csekkbefizetés. Ez mind új azoknak, akik eddig inkább csak hírek böngészésre, facebookozásra használták az internetet. Az alábbiakban ezért az utóbbi napok tapasztalatai alapján összeszedtünk néhány jótanácsot, hogyan segíthetünk idősebb családtagjainknak jobban boldogulni a digitális térben.
1. Gondoskodjunk nekik megfelelő eszközről

Ez talán nem a legjobb időszak ahhoz, hogy most vegyük meg a nagyszülők első laptopját vagy okostelefonját, és most tegyék meg első lépéseiket a kibertérben. Segítség nélkül ez sajnos nehéz, sok frusztrációval járó folyamat lehet, de ha valamilyen szinten már internethasználó az illető, akkor érdemes gondoskodni róla, hogy eszközei működőképesek, gyorsak, biztonságosak és naprakészek legyenek. Ha a gyerekektől megörökölt tíz éves számítógép már hol működik, hol nem, és megengedhetjük magunknak, akkor rendelhetünk nekik újat: házhoz viszik, nem kell feleslegesen kimozdulniuk. Kommunikációra, rendelésre az olcsóbb modellek is jók, csak legyen rajtuk Windows és webkamera.

Ha nincs otthoni internetük, a bekötés most nehézkes, hiszen a szerelőknek be kell menniük a lakásba. Ez esetben szerencsésebb mobilinternetet vásárolni (Telenor, Vodafone, Telekom). Mobilinternet nemcsak okostelefonra jó, vannak mobil routerek, amelyekkel számítógépeket is be lehet kötni a világhálóra. A mobil routereket érdemes magunkhoz rendelni, elvégezni a beállításokat, és utána zsilip-rendszerben, akár magával a laptoppal együtt, eljuttatni a célszemélyhez. A Telekom mindezen túl hétfő reggel meghirdetett járványügyi akciójában laptopokat/tableteket és mobilnet előfizetést kínál egy csomagban, kedvezményesen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.