2020. március 12., csütörtök

JÖHET A RECESSZIÓ, MI LESZ A HITELESEKKEL? - EGYRE TÖBBEN FOGALMAZZÁK MEG AGGODALMUKAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.12.

Nemrégiben még lelkesen tudatta a jegybank, hogy mennyire jól fut a hitelezés. Apróbb felhők egyébként már ekkor felbukkantak, mostanra azonban komolyabb aggodalomra is lehet ok. Úgy tűnik azonban, hogy az MNB helyett inkább mindenki más fél attól, hogy még bajt okozhat a mostani eladósodás.

A lakossági hitelállomány tavaly 17 százalékkal bővült – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatokat értékelő, egy héttel ezelőtt megjelent kiadványában. A jegybank érzékelhetően elégedetten állapította meg, hogy az újonnan kihelyezett hitelek éves értéke 2019 utolsó negyedévében több mint 50 százalékkal nőtt 2018-hoz képest, ezzel nominálisan elérve a 2300 milliárd forintos historikus csúcsot. Az MNB hangsúlyozta: „a hitelbővülés mértékét nem tekinti túlfűtöttnek, és szerkezetében sem azonosít kockázatokat, figyelembe véve a reálgazdasági folyamatok alakulását és a hitelpenetráció alacsony mértékét”.

Mostanra azonban meglehetősen világossá vált, hogy a reálgazdasági folyamatok nagyszerűsége (bármennyire bízik is ebben a jegybank elnöke, Matolcsy György, akinek ezt taglaló előadásáról itt olvashat) nem éppen kőbevésett. A kormány tegnap vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt. Nem nehéz arra jutni, hogy az ilyen intézkedések miatt sok ember jövedelme csökkenhet, még az sem zárható ki, hogy állások kerülhetnek veszélybe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.