2020. március 29., vasárnap

KARANTÉN IDEJÉN VILÁGSZERTE TOMBOL A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2020.03.28.


A világ harmada kijárási tilalom alatt áll, ahol még nem rendeltek el ilyet, ott is gyakran korlátozzák, hogy ki és mikor léphet ki az utcára – ez pedig a családon belüli erőszak felerősödéséhez vezetett az egész világon Hupejtől Rióig. Egy volt kínai rendőrtiszt szerint háromszorosára emelkedett a rendőrségen bejelentett esetek száma, ezért pedig egyértelműen a COVID-19-járvány okolható.

A jelenség az egész világon megfigyelhető, legalábbis ott, ahol korlátozzák az emberek szabad mozgását: Adriana Mello brazil aktivista szerint az országban 40-50 százalékkal emelkedett az esetek száma, Katalóniában 20 százalékos emelkedésről számoltak be, Cipruson pedig 30 százalékkal hívták többen a segélyvonalat, mint általában.

Ha válság van, akkor erőszak is van

Katie Ray-Jones, az amerikai National Domestic Violence Hotline civil szervezet elnök-vezérigazgatója szerint az erőszak emelkedésében semmi meglepő nincsen: a 2008-as gazdasági válság idején is megemelkedett a bántalmazások száma a munka nélkül maradt népesség körében, akkor viszont még volt menekülési útvonal, a problémás családok nem voltak karanténban – most viszont össze vannak zárva. A stressz egyébként is növeli az erőszak kockázatát, ebből pedig a pandémia idején még azoknak is jut elég, akik nem bántalmaznak senkit, és őket sem bántalmazzák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.