2020. március 20., péntek

KINEK VAN IGAZA, A BOLTFOSZTOGATÓ PÁNIKOLÓKNAK VAGY A MIATTUK HÁBORGÓKNAK?

PORTFOLIO
Szerző: TURZÓ ÁDÁM PÁL
2020.03.20.


„Minek fosztják ki a boltokat a hülye pánikolók? Én nem vagyok ilyen retardált, a boltokban úgyis lesz kaja, majd ha elfogy, veszek!” – hirdetik büszkén a gondolatot százak és ezrek Facebookon, baráti beszélgetésekben, osztják és likeolják a „pánikolókat” ekéző mémeket, trash influencerek mennek nagyot ezzel. A másik végletet pedig azok jelentik, akik kartonszám pakolják a lisztet, UHT tejet, az 5 literes olajat a kosárba, fagyasztják a féldisznókat, és nem gondolnak sem másra, sem azokra, akik a boltokban vért izzadnak. De felejtsük már el, hogy mindenki retteg és pánikol: sokan azért vásárolnak be hetekre előre, hogy ne kelljen boltba járniuk kétnaponta. Mert ez lenne a lényeg: aki teheti, maradjon otthon!

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben most senki, aki a koronavírus járvány hatásait, a külföldi és belföldi tapasztalatokat látva (rémisztően sok haláleset, kijárási tilalom, összeomló egészségügyi rendszerek, bizonyos termékekből kevés van a polcokon stb.) szeretne felkészülni a következő hetekre vagy hónapokra. És tenné mindezt úgy, hogy biztonságban tudja magát, a szeretteit, és lehetőleg a „Maradj otthon!” felhívásnak is meg tudjon felelni, de mindeközben tekintettel van az embertársaira is, például a boltokban lassan éjjel-nappal gürizőkre, az egészségügyben dolgozókra, a gyógyszerészekre, áruszállítókra és azokra, akiknek már nem jut egyik-másik termékből, mert mindet felvásárolta hat apokalipszis-őrült, aki reggel hatkor tévedt be aznap a boltba. De vajon van-e egyéni vagy társadalmi szinten üdvös, racionális viselkedési minta, vagy nincs? E cikk egyik legfontosabb mondanivalója:

Aki csak teheti, tényleg ne menjen sehova! Maradjon otthon!

És ez az az elv, ami mellett érdemes a következő heteket megtervezni (reméljük, sokan megtették már ezt). Mert ezzel tudjuk elérni azt, hogy a vírus okozta vészhelyzet kezelését a hazai egészségügyi rendszer és a benne dolgozók valahogy elbírják.

Tudjuk, nem mindenki teheti meg most, hogy otthon marad. Mert az egészségügyben dolgozik. Mert tetőt javít. Mert taxis. Mert nem engedi a munkáltatója, pedig tudna otthonról dolgozni. Sokaknak nem adatik meg, hogy otthon maradjanak. Az ő helyzetükön nem sokat segít a „maradj otthon!” felhívás, de a külföldi tapasztalatokból az sejthető, a mostaninál is sokkal többen fognak otthon maradni a következő hetekben, nekik is szól ez a cikk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.