2020. március 31., kedd

KORONÁS TISZTITÓTŰZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: másikszempont
2020.03.30.


Várhatóan utána már nem lesz olyan a világ, mint előtte. Mások lesznek a nagyhatalmak – a nagy országok és az EU – belső prioritásai és az egymáshoz viszonyulásuk is, mások lesznek a nemzetek belső újrakezdési megoldásai, és más lesz az egyes társadalmak nagy- és kisközösségi szinten történő egymáshoz viszonyulása is. 

A legszemélyesebb szinten is átrendeződést várok, a pár-, a családi- és a baráti kapcsolatok is újraértékelődnek.

Ilyen globális pofont nem is tudom hogy kapott-e már az emberiség. Nem tudok ilyen hatású transzkontinentális járványról az emberiség történetében, a két világháború pedig – bár egyelőre szerencsére az ottani áldozatok száma nem összevethető a Covid-19 áldozatainak számával -, nem érintett annyi országot és területet, mint ez a járvány. Ráadásul egy járványt nem lehet jogi úton, például egy békeszerződéssel lezárni, nincsenek nyertesek és vesztesek, hanem az egész emberiség csak közösen tud nyerni, vagy veszíteni.

Az pedig – gondolom – sokaknak eszébe jutott, hogy mi van, ha egy-két vagy x év múlva beindul a mostani járványnak egy erősebb vagy másképp terjedő és ható mutánsa. Ami pont magasról fog tenni bármilyen jogi helyzetre, és csak a megfelelő preventív egészségügyi, környezetvédelmi, műszaki-technológiai, logisztikai, vagyis össztársadalmi odafigyelés, felkészülés és együttműködés jelenthet remélhetőleg hatékony és hatásos védelmet ellene.

Ennek az előre felkészülő-összefogó modulnak bele kéne égni az egyéni és társadalmi tudat-alaplapunkba. Azok a társadalmak, közösségek lépnek tovább nagyot a minőségi fennmaradásban, a „normális” élethez való mihamarabbi visszatérésben, azokba oltódik be a „társadalmi védőoltás” az esetleges következő járvány ellen, amelyekben ez a beégés tömeges lesz. Azok a társadalmi (politikai) erők lesznek hitelesek, akik ezt a fókuszváltást vagy paradigmaváltást vállalják.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis hogy képzelhető el egy ilyen szcenárió a mai Magyarországon? Itt vagyunk egy de jure diktatórikus helyzet beköszöntének küszöbén, egy, a hatalomhoz a végtelenségig ragaszkodó vezetővel, aki kiépítette a gazdasági és politikai hátországát. Akkor hogy?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.