2020. március 27., péntek

LEHET, HOGY VISSZATALÁLUNK A RÉGI ÚTRA?

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2020.03.26.


Az már látszik: a Fidesz nemcsak a koronavírus ellen harcol. Ezt is teszi, de legalább ekkora energiával küzd saját „koronája”, hatalma bebetonozása és kiterjesztése érdekében az ellenzék ellen. Olykor az utóbbira mintha nagyobb össztűz és több harcba küldött zsoldos is jutna, mint az előbbire. Pár napja már világos (a szavazás pillanatában is az volt): a teljhatalom megszerzése is jól jönne nekik, de dupla öröm, ha közben csapdát állíthatnak az ellenzéknek is. Ha az megszavazza a törvényt és annak első, technikai lépcsőjét, a házszabálytól való eltérést, bűnrészes lesz mindenben, amivel a kormány visszaél. Ha nem (ahogy helyesen tették), a nemzet ellenségeinek, a járvány elleni védekezés akadályainak cimkézik őket.

Komolyan aggódtam az ellenzékért, benne persze elsősorban a saját pártomért, az MSZP-ért. De úgy látom, van esély arra, hogy lerúgják magukról a csapdát. Nem lesz könnyű, hiszen a túloldalon a teljes gátlástalan sajtóarzenál, minden hatalmi eszköz a rendelkezésre áll. Nem kell mondanom: főleg a szocialistákért szorítottam. Hiszen ha ők meggyengülnek vagy továbbra is problémákkal küszködnek, az az egész ellenzéknek rossz, közös veszteséget jelent. Ahogy mások botlása is: ha valaki a pártok közül rosszul lép, mindenki borogathatja a bokáját.

Első lépésként annak örültem, hogy a parlamentben nem bomlott fel az ellenzéki egység. Pedig gyanítom, volt elég mesterkedés, édesgetés, hogy ez az egység megbomoljon. Hogy ennek a része volt-e, hogy egy ideig a kormányoldal frakciói megegyezési hajlandóságot mutattak egy elfogadhatóbb törvényjavaslatra, vagy annyi történt, hogy a hétvégén Orbán rájuk dörrent, és megfordította a kocsirudat, nem tudom. A lényeg, hogy vállalhatatlan indítványt terjesztettek elő, amit épp az állampolgárok védelmében nem lehetett támogatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.