2020. március 19., csütörtök

MEGKEZDŐDTEK AZ ELBOCSÁJTÁSOK, DE A KORMÁNY ÚGY MENTI MEG A MUNKAHELYEKET, HOGY KISZOLGÁLTATOTTÁ TESZI A DOLGOZÓKAT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.03.19.


Hirtelen sokan lesznek munka nélkül, ám a kormány nemhogy megvédené, még kiszolgáltatottabbá teszi a munkásokat.

Miközben a csütörtöki kormányinfón a kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy az operatív törzs a munkanélküliek számának drasztikus emelkedésével számol, a szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a szerdai kormányülésen meghozott munkajogi döntések teljesen kiszolgáltatott helyzetbe sodorhatják a munkavállalókat. 

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF) vezető Csóti Csaba például „vadkapitalista megoldásnak” nevezte, hogy a munkáltató saját érdekei mentén szabadon köthet egyéni megállapodásokat a munkájukat féltő, kiszolgáltatott dolgozókkal, de az állam nem kínál semmilyen megoldást, egzisztenciális segítséget azoknak, akiket az elkövetkező időben elbocsájtanak a munkahelyükről.

Márpedig tömegesen megindultak az elbocsájtások a hazai kis- és középvállalkozásoknál – jelentette ki lapunknak Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség MASZSZ) elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy a nagyobb cégek, ahol van pénzügyi háttér a hosszabb távú tervezéshez, sokkal elegánsabb megoldásokat ajánlanak és sok helyen már meg is születtek a kompromisszumos egyezségek. Azt azonban, hogy a kormány a munkáltatók és a munkavállalók közé dobta a gyeplőt, hogy oldják meg ahogy tudják egymás közt a munkajogi ügyeket, az elnök a legrosszabb üzenetnek tartja, ami azt mutatja, a termelés, a pénz igen, de a munka világa nem érdekli a kormányt. 

A bejelentett munkajogi változások nem tiltják a kollektív megállapodást sem a munkahelyeken – tette hozzá Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke is arról számolt be, azt tapasztalják, hogy teljes a tanácstalanság a dolgozók körében, nem tudnak eligazodni az óráról-órára változó jogi értelmezések között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.