2020. március 5., csütörtök

MIND MEGHALUNK AZ INTENZÍV-TERÁPIÁS ÁGYAK HIÁNYÁBAN, VAGY VAN MEGOLDÁS?

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.03.05.


A helyzet az, hogy ami tudott és várható volt, az be is következett, megjelent a koronavírus Magyarországon is, ami önmagában még nem lenne egyenlő a nemzethalállal. Mégis, a megelőzésre és kezelésre fordított energiák más olyan egészségügyi ellátásoktól is elvehetik a forrásokat, amelyek eddig is döcögve működtek.

Így végül könnyen két szék között a földre eshet az egyszeri nem koronavírusos beteg is. 

A jó hír az, hogy lassan úgy néz ki, hogy az EMMI kivételével az állami szervek is kezdenek magukhoz térni, felpörögni és adekvátan reagálni. Azonban sajnos mind az egészségügy helyzete, mind a hazai népesség általános egészségügyi állapota aggodalomra adnak okot, valamint az a tény, hogy koronavírus fertőzés esetén viszonylag magas, 10-17 százalékra teszik azon betegek száma, akik intenzív terápiás ellátást igényelnek.

És ez lesz a leggyengébb láncszem a hazai ellátásban.

Ugyanis Budapesten és Pest megyében hárommillió ember ellátására 340 körüli felnőtt intenzív-terápiás ágy van, tegnap ebből az ágyszámból - információim szerint - 25 volt szabad. Azonban még néhány olyan intenzív-terápiás ágy is bevonható az ellátásába, amely azokhoz az intézményekhez tartozik, ahol speciális ellátásokat nyújtanak és ezekre a helyekre, ennek megfelelően csak magából az intézményből kerülnek be betegek. Ilyen például az Országos Onkológiai Intézet, vagy a GOKI.

Ezen intézmények vélhetően szabad intenzív-terápiás ágyainak a száma (50 százalékos foglaltság esetén) további 20-25 szabad ágyat eredményezhet, komoly probléma esetén. Persze erős fenntartásokkal, hiszen egy amúgy is kritikus állapotú kardiológiai vagy onkológiai beteg mellé nehéz lesz koronavírusos beteget fektetni a többi beteg veszélyeztetése nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.