2020. március 18., szerda

MÜLLER CECÍLIA IZOLÁLTA A SPANYOLVIASZT, MÁR MAGYAROK IS LÁTTAK KORONAVÍRUST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.18.


Döbbenetes bejelentést tett Müller Cecília, aki vagy nem tud rendesen magyarul, vagy ha az emberek megzavarása volt a szándéka, zseniálisan használja a magyar nyelvet, de azt találta mondani, hogy “Kiss Zoltán virológus vezetésével elsőként sikerült izolálni az új koronavírust Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcinák kifejlesztésére és új vírusellenes terápiák kipróbálására”. A büszke magyar keblek azonnal fél tégla után kiáltottak: vírusként terjedt a hír, hogy a világon először a magyaroknak sikerült izolálni a koronavírust. Mindenki más hülye, megint a magyarok a legjobbak.

Az országos tisztifőorvos megfogalmazása a delphoi jósda technikáját idézi, mert az általa elmondottaknak többféle jelentést is lehet adni ebben a formában. De ahogy elmondta, az mindenképp megtévesztő, mert azt a hatást keltette, mintha valami világraszóló nagy dolog történt volna. Az a hatás keletkezett, mintha valóban Magyarországon tudták volna a világon először izolálni a koronavírust, és megelőztünk volna ebben mindenkit. Miközben döbbenet, hogy a világon már az új vakcina kipróbálása zajlik, Amerikában már önkénteseknek adják be az új ellenszert tartalmazó injekciókat a mellékhatások vizsgálatára, eközben a világ végén, Magyarországon szenzációként jelentik be, hogy sikerült a vírust izolálni.

Müller Cecília bejelentése nem dicsőség, inkább szégyen, noha virológusok nem vagyunk, és nem tudjuk, mennyire nehéz egy ilyen izoláció, de annyit tudunk a világsajtóból, hogy a vírus izolációja sehol nem jelentett különösebb nehézséget, és nem ezen izgult a világ, sikerül-e a koronavírust izolálni. Amerikában legalábbis már ott tartanak, hogy a vírus már mindenki által ismert DNS szerkezete alapján előállított “mesterséges” vírusból készített oltóanyagot 45 önkéntesnek adják be, hogy megállapítsák, biztonságos-e vagy sem. Ha igen, igyekeznek felgyorsítani az engedélyezést az FDA által, hogy mielőbb bevethető legyen. Az ausztrálok már arra is képesek, hogy a vírus ismeretében előrejelezzék a betegség lefolyását, illetve megállapítsák, a beteg melyik stádiumban van. Kanadában is előrehaladott kutatások folynak.

Ehhez képest Müller Cecília világszenzációként közölte, hogy egy magyar laboratóriumban is sikerült izolálni egy koronavírust. Úgy tette hozzá, hogy megnyílt az út a “hazai” vakcina kifejlesztése előtt, mintha ettől kezdve ez már csak egy apróság lenne, amit talán a műszak végéig el is végeznek. Holott igazából csak azt mondta, hogy a konkrét laboratórium volt Magyarországon az első, amely sikerrel izolálta a vírust. Ezek szerint máshol is próbálkozhatnak a kollégák, de nekik még nem sikerült. Megvan a szoros versenyben a magyar győztes, aki a világ mögött kullog vagy két hónappal, de a mienk. Mindezt olyan gyermeki hangsúllyal jelentette be a tisztifőorvos, hogy azt hittük, előre hívja a sajtótájékotatón Kiss Zoltán virológust, és átad neki egy kézzel írt oklevelet és egy nagy tábla csokoládét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.