2020. március 25., szerda

NA VÉGRE!

HÍRKLIKK
Szerző: BÁNÓ ANDRÁS
2020.03.25.


Már azt hittem, hogy az unió szó nélkül tűri azt, amire a Fidesz-KDNP készül, és senki nem üzen majd a kormánynak Európából a koronavírus miatt kiötlött, akár örökké is tartó rendeleti felhatalmazást biztosító jogszabály hírét megneszelve. Szerencsére tévedtem!

Először az Európai Parlament néppárti osztrák alelnöke nevezte botránynak a jogszabályt, és hívta fel a figyelmet arra, hogy Orbán Erdogan nyomdokain jár, majd az európai szocialisták korábbi frakcióvezetője Swoboda sürgette az EU gyors közbelépését. Az Európai Parlament magyar ügyekben illetékes megbízottja, a francia Delbos-Corfield is arra figyelmeztetett, hogy nem lehet szabad kezet adni Orbán Viktornak, hogy a járványra hivatkozva, még nagyobb hatalomhoz jusson. A Frankfurter Allgemeine Zeitung is arra hívja fel a figyelmet, hogy amit a magyar miniszterelnök forgat a fejében, az egyfajta államcsíny.

Az Európai Bizottság szóvivője útján figyelmeztetett: a szükséghelyzeti intézkedések csak ideiglenesnek lehetnek, és nem korlátozhatják a médiát. Christian Wiegand külön kitért arra, hogy a kormányok nem korlátozhatják a médiát. Szerinte „éppen válsághelyzetben van a legnagyobb szükség arra, hogy az újságírók végezhessék a munkájukat, eloszlathassák az álhíreket, és biztosíthassák a közvélemény hozzáférését a kulcsfontosságú információkhoz." Két uniós szervezettől is komolyabb figyelmeztetés érkezett a kormány tervei miatt. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi Bizottságának elnöke, Juan Fernando Lopez Aguilar hangsúlyozta, hogy a magyar kormány által javasolt rendkívüli intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az unió alapértékeit, és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés úgy akar szavazni a 'veszélyhelyzet' meghosszabbításáról, és a Büntető törvénykönyv megváltoztatásáról, ahogy azt a kormánypártok szeretnék. Az Állampolgári Jogi Bizottság ezért felszólította az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javaslatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.