2020. március 4., szerda

OLCSÓ BANKSZÁMLA? HÁT VALAMIK MEGJELENTEK - NÉHÁNYAN MOZDULTAK A JEGYBANKI ELVÁRÁSRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.04.


Elindult az azonnali átutalás, és néhány bank sietett a jegybank szájíze szerinti új számlát is piacra dobni. Sajnos azonban részletesebben megvizsgálva ezek egyelőre inkább csak arra lehetnek jók, hogy a bankok elmondhassák, ilyenjük is van.

A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége európai összehasonlításban a tranzakciós illetéket kiszűrve is kimagasló – állapították meg korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent tanulmányban. A problémát a szakemberek egy cikksorozat keretében is körbejárták. Az MNB érzékelhetően attól tartott, hogy az azonnali utalás a banki díjak miatt nem lesz annyira sikeres, mint szeretné. Éppen ezért erős nyomást gyakorolt a bankokra, hogy dobjanak piacra fix díjas olcsó számlákat.

A bankok ugyanakkor korábban azt hangsúlyozták, hogy az azonnali fizetési rendszer akkor lesz sikeres, ha nem kerül versenyhátrányba. Márpedig jelenleg a magyar szolgáltatók számlacsomagonként 10 ezer forinttal drágábbak versenytársaiknál a tranzakciós illeték miatt. A készpénzforgalommal kapcsolatos banki bevételek 70 százaléka kerül illeték formájában az államhoz. Az olcsó csomagárazásnak ugyancsak a tranzakciós illeték a gátja. A bankoknak ugyanis a díjmentes készpénzfelvét után is ki kell fizetniük, ami összesen 25 milliárd forint.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy – mint arról korábban írtunk – a tavasz olcsóbb bankszámlák helyett inkább drágulást hoz. Néhány bank azonban érzékelhetően igyekszik az MNB kedvében is járni. Az Erste bejelentette, akciósan akár havi 690 forintért utalhatnak félmilliós összeghatár alatt korlátlanul a Szabadon díjcsomagot választó ügyfelei március közepétől. Az eseti és állandó belföldi forintátutalás, továbbá a csoportos beszedési megbízás a netbankot, illetve a mobilbankot használók számára lesz díjmentes. Feltéve, hogy a tranzakciók összértéke 500 ezer forint alatt marad.

A részletesebb tájékoztatásból kiderül: az alacsony havi csomagdíj feltétele, hogy az ügyfél az akciós időszakban, vagyis az indítás utáni két hónapon belül igényelje (és ez egy évig lesz érvényes). Az időszakon kívül igényelt, nem akciós, de mégis kedvezményes csomagdíj egyébként 990 forint. Mindkettőhöz szükség van arra, hogy az ügyfél vállalja: kivonatot elektronikusan kap, és legalább havi százezer forint érkezik a számlára. Ezek nélkül a számlavezetési díjat és a félmillió forintos határig eseti és rendszeres átutalás, illetve csoportos beszedési megbízás díját tartalmazó csomag díja 1990 forint lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.