2020. március 28., szombat

ORBÁN NEM AKAR ÖRÖKKÉ DIKTÁTOR MARADNI

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.28.


Meg kell védenem a miniszterelnököt. Az ugyan nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor nem azért akar kormányának (azaz: magának) teljhatalmat, hogy hatékonyan tudjon harcolni a koronavírus ellen. A vírus ellen ugyanis a jelenlegi körülmények között is eredményesen lehetne küzdeni, a parlamenti ellenzék eddig semmilyen intézkedésében nem gátolta Orbánt, sőt, még csak nem is kritizálták a meghozott rendelkezéseket. Ha valamiért bírálták a kormányt, akkor az a késlekedés és a kommunikáció, mely utóbbira a mellébeszélés, a ködösítés és a hazudozás a jellemző. Viszont az a széles körben elterjedt vélekedés sem állja meg a helyét, hogy Orbán korlátlan időkre szólóan, diktatúrát vezetne be az országban.

Induljunk ki abból a feltevésből, hogy a járvány egyszer véget ér. Lecseng a vírus, nem lesz több megbetegedés, halott, ám a bajok ezzel még nem érnek véget. Sőt, ekkor kezdődnek igazán. Itt marad ugyanis egy háború sújtotta gazdaság, amelynek gyakorlatilag minden ágazata tönkrement. Ezt a válságot, amely közgazdászok szerint sokkal súlyosabb lesz, mint a 2008-as, kezelni kell majd valahogy. Ehhez kell már most Orbánnak a felhatalmazás, hogy a parlament nélkül is tudjon döntéseket hozni.

Nem mintha demokratikus keretek között nem lehetne helyreállítani a gazdaságot, sőt, valószínűleg úgy hatékonyabb és gyorsabb volna az újrakezdés. Főleg, ha a nemzet legjobb koponyái – párttól, felekezettől, világnézettől függetlenül – vennének részt az újjáépítésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.