2020. március 29., vasárnap

REICHSTAGTŰZ BUDAPESTEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐSZEG FERENC
2020.03.29.


Hatalomra kerülése előtt Hitler pártja a legjobb választási eredményt 1932. július 20-án érte el: ekkor a nácik a 37, 4 százalékos eredményükkel Németország legerősebb pártjaként foglalták el a helyüket a Reichstagban, azaz a Birodalmi Gyűlésben. Ugyanennek az évnek a decemberében ismét választás volt, de ekkorra a támogatottságuk 33,1 százalékra csökkent. Ennek ellenére 1933. január 30-án Hitler kapott kormányalakítási megbízást, első kormányában azonban csak két náci foglalt helyet: Frick beügyminiszter és Göring. Korántsem volt biztos, hogy a náci uralom tartós lesz. Kőszeg Ferenc publicisztikája.

Február 27-én kigyulladt a Reichstag ülésterme. A náci vezetők, Hitler, Göring és Goebbels perceken belül a helyszínen voltak és nyomban kijelentették, hogy a gyújtogatást a kommunisták követték el, annak ellenére, hogy már az épületben elfogták a gyújtogatót, Martinus van der Lubbét, munkanélküli kőművest, és megtalálták nála a gyújtogatáshoz használt eszközöket. Már másnap megjelent egy elnöki rendelet, amely „nép és az állam védelmében” korlátozta a szabadságjogokat, felállították az első koncentrációs táborokat, a kommunista képviselőket pedig megfosztották a mandátumuktól.

A cui prodest? (kinek használ?) elve alapján kézenfekvőnek tetszett, hogy a gyújtogatás a nácik műve, hiszen erre hivatkozva számolták fel a parlamenti rendszert, és tiltották be a magukén kívül az összes pártot. Ennek ellenére a nácik tettességét éppen úgy nem sikerült bebizonyítani, ahogy a kommunistákét sem. Van der Lubbe meggyújtotta az ülésterem függönyeit, attól lángra kaptak az ülésterem fabútorai, a terem szellőzése kitűnő volt, az ülésterem leégett. A tettest a bíróság halálra ítélte, kivégezték. Hitlerék megszerezték a kizárólagos hatalmat, és meg is tartották egészen Berlin elestéig.

A nácik rengeteg bűnt követtek el, a Reichstagot azonban nem ők gyújtották fel. De jól jött nekik.

A koronavírust nem Orbán Viktor tenyésztette ki, még csak azt sem állítanám, hogy a védelmi intézkedéseket, amelyeket meg lehetett volna tenni, hiszen a járvány Kínában már a múlt év decemberében felütötte a fejét, szántszándékkal mulasztotta el. De hogy a mostanra kialakult helyzet jól jön neki, azt látványosan bizonyítják a szereplései és az intézkedései. A gyökerek persze mélyebbre nyúlnak, és a mai járványhoz úgy kapcsolódnak, ahogy a fa ágán fészkelő madár élete is összekapcsolódik a maggal, amelyből az erdei fa húsz évvel korábban kisarjadt.

A mai helyzet hátterében ott van a tudatos uszítás a 2006-ban megkezdett egészségügyi reform ellen, a demagóg szociális népszavazás, a gúnyolódás a 2009-es influenza-járványon, amely szinte kötelező hűség-demonstrációja volt a Kék golyó utcai onkológiai intézet orvosainak. Ebbe a sorba tartozik persze az egészségügy kiszikkasztása, az életmentő diagnosztikai módszerek meg a gyógyszerek árának felemelése a kispénzűek számára elérhetetlen magasságba. Meg az is, hogy a kaján miniszterelnök egy futóbolondot tett meg minden emberi ügy gazdájává, akiről persze pontosan tudja, hogy mennyit ér. Kinevezése csak arra jó, hogy orrot mutasson vele minden magyar orvosnak, tanárnak, művésznek, újságírónak, aki nincs elájulva századunk mini-Széchenyijének géniuszától...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.