2020. március 16., hétfő

TÁVOKTATÁS: NEM MEGY GOMBNYOMÁSRA, DE A SZÜLŐK BIZAKODÓK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.16.


Sok iskolában csak most kezdik kidolgozni a digitális munkarendet, a távoktatás a hét közepétől élesedhet. A lapunknak nyilatkozó szülők többsége bizakodó.

A koronavírus miatt kihirdetett járványügyi vészhelyzet következtében mától digitális munkarendben kell tanítani az iskolákban (ezt péntek este jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök), de a távoktatás gyakorlati megvalósítását sok helyen még csak most kezdik kidolgozni a tantestületek. Hétfő délelőtt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is arról beszélt a Kossuth rádióban: a digitális munkarendre átállás nem tud egy hétvége alatt megvalósulni, ennek kialakításához szükség lesz pár napra. 

A Népszavának több szülő is nyilatkozott a jelenlegi helyzetről. Egy édesanya, akinek 11. osztályos fia egy budai gimnáziumba jár, azt mondta, a tanárok úgy tájékoztatták őket, hogy hétfőn és kedden még az új munkarenden dolgozik a tantestület, és csak szerdától élesedhet a távoktatás. A fia osztályában egy tanulónak nem voltak meg az ehhez szükséges eszközei, de az osztályfőnöke szerzett neki. Az osztályban egyébként ma délután tartanak „főpróbát”. 

Egy édesapa, akinek egy gimnazista és két általános iskolás gyermeke van, azt mondta, a tanárok ma döntik el, hogyan tovább, de gimis fia már kapott olvasnivalót, amiből majd esszét kell írnia. Mivel a munkahelyén lehetősége van távmunkára, otthon tudott maradni, hogy vigyázzon a kisebbekre. Egy ötgyermekes édesanya is arról számolt be lapunknak, az iskoláktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a hét eleje az online oktatási stratégia kidolgozásáról fog szólni. A szülőket és a diákokat is interneten fogják tájékoztatni, akiktől nem jön válasz, azt telefonon is megkeresik. A gyerekekre tud vigyázni, de ha el kell mennie valahova, az idősebbek felügyelik a kisebbeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.