2020. március 25., szerda

TESZTELÉS – A 168 ÓRA 2020. MÁRCIUS 26-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2020.03.25.


A lapunknak adott interjúban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke sürgette, hogy minél több önkéntes jelentkezzen egészségügyi feladatok ellátására.

Fontos az egészségügy felkészítése, de az a meghatározó, mennyire vagyunk fegyelmezettek, mennyire vesszük komolyan a helyzetet, mennyire vagyunk képesek csökkenteni kontaktusainkat.” Arra is figyelmeztetett, még mindig nem mindenki nézett szembe azzal, mi vár ránk.

Segítőháló szorongás ellen


Az interneten ingyenes lelki tanácsadó szolgálat indult mindazoknak, akiknek segítségre van szükségük a koronavírus fenyegetése idején. A COVID-19 vírusa ugyanis nemcsak egészségügyi és gazdasági válságot okozott, hanem szellemi, lelki krízist is kiválthat. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is harmincpontos dokumentumban részletezte ajánlásait a mentális egészség megőrzésére. A legfontosabb: akiknek hiányoznak a kapcsolatai, azokat várja a Segítőháló honlap. Ahogy a Covid-19 menüpont alatt olvashatjuk: „Szeretettel várunk mindenkit, aki elbizonytalanodott, fél, szorong vagy egyéb nehézségei vannak a jelenlegi élethelyzetében.”

Önkéntes karanténban – képriport

Ötkarikás kétségek


Amikor az a legjobb, ha mindenki otthon marad, akkor nemcsak a gazdaság szenved mérhetetlen károkat, hanem szinte meghal a sport is. A komoly versenyeket már mind lefújták, és fenyegető, hogy elmarad a 32. újkori olimpia is. Tokióban július 24-én lobbanna fel az olimpiai láng. Az esélyekről és a hatásokról már most érdemes beszélni.

Profik a pácban

Azt hittük, ez csak egy kis szünet, fájó, de futó átmenet. Pár hétre jegelik a bajnokságot, lesz néhány zárt kapus tévés meccsünk, de az üzlet úgyis megy tovább. Hiszen virágzott, évről évre egyre fantasztikusabb bevételeket termelt. Aztán leállt az egész futballvertikum. Magyarországon sem tartható edzés, a játékosok otthon malmoznak. Átigazolási pénzeknek, szerződéseknek lőttek. Fennmaradhat-e mai formájában a rendszer? Csorognak-e jövőre is a közpénzből kihalászott taopénzek? Mi lesz az akadémiákkal? Ahogy a gladiátoriskolák bezártak valaha Rómában, a nagy játék a globalizáció korában is véget ér? Muszbek Mihály sportközgazdásszal beszélgettünk.

Összefogás a klímaválság ellen

A globális felmelegedés tavaly már hatott a politikára, a döntéshozatalra is. Ez az egyetlen olyan ügy, amely nemcsak az európai parlamenti és a hazai önkormányzati választásoknak volt alapvető kérdése, hanem nagy valószínűséggel a novemberi amerikai elnökválasztás előtt is kitüntetett helyen szerepel majd. Pedig a Greenpeace nem mostanában kezdte kongatni a vészharangot: majdnem ötven éve, 1971-ben alapították. De mi a feladata a klímaváltozás elleni harcban a világ legnagyobb zöld civilszervezetének, mire van lehetősége és ereje? Mit várhatnak tőle az állampolgárok? Megváltoztatta-e szerepét a klímaválság? És mit tesz hazai szervezete?

Kórház és iskola közt, légüres térben


A tartósan beteg gyerekek a legtöbb esetben annak ellenére sem részei a magyar közoktatásnak, hogy hónapokig tartó kórházi kezelésük alatt a tanulás jelenti számukra az egyetlen kapcsolatot a világgal. A kórházból távozva azután magukra maradnak a tanulással. A KórházSuli Alapítvány nekik, de az oktatási intézményeknek is segít.

Bántalmazott férfiak

Verik a férfiakat. Bár nem a megszokott módon, ám annál inkább. Sokan tudják. Mégsem beszélnek róla. Ez a téma tabu. Már csak azért is, mert nem tudnak mit kezdeni vele. Sem a feministák, sem a családbarátok. Leginkább a feminista vagy családbarát pszichológusok. A bántalmazott férfiak minden fiókból kilógnak. Elvégre a családon belüli erőszaknak csakis nő lehet az áldozata. A többi néma csend…

Ózd esete a három majommal

Február közepén jelentették be, hogy december 31-én végleg bezárják Ózdon az elektronikai alkatrészeket gyártó svájci ABB vállalat telepét. Ezzel a döntéssel a borsodi városban mintegy 1200 ember veszíti el a megélhetését. A bejelentés idejére, óvatosságból, a cég vezetői egy mentőautót is a kapuhoz rendeltek, ki tudja, kit hogyan visel meg a hír.

A böllér és a disznó

Várkapitányság, lovarda már van, a királyi palota pedig Orbán álmaiban szintén hamarosan az övé lesz. Pedig nincs klasszikus értelemben vár – ami a funkciót illeti, legfeljebb élő műemlékegyüttes ez –, nincs lovas hadsereg – szükségtelen ugyanis – és nincs király. Van viszont minden, ami ezek kellékeit jelenti, tehát díszlet. Operett is lehetne, csak nálunk ezt kormányzati negyednek hívják. Senkit nem kérdeztek meg, sem a lakókat, sem a szakembereket, hogy mit szólnak Orbánék várfoglalásához. Minek is egyeztetni – nemrég találóan az egyik klubrádiós hallgató mondta; a böllér és a disznó esetében nincs érdekegyezés. Akkor nézzük, milyen ez a disznó! Csomay Zsófia Ybl-díjas építész volt a Klubrádió Utcafront című műsorának vendége.

Nézőcsalogató vírusok idején

A múlt hét vége óta a – nevében legalábbis – köztévé kamerái előtt zajlanak az operatív törzs tájékoztatói is. Ezeken azóta élő újságíró nem vehet részt, minek következtében nem is kérdezhetnek. A hivatalos álláspont szerint ezzel csak az ő egészségüket óvják, ami a vírus terjedésekor dicséretes is. A válaszadók – az országos tisztifőorvos és az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője – szempontjából ugyanakkor kedvező ez a változtatás. Nem kell ugyanis a megjelent újságírók néha kényes, gyakran okvetetlenkedő felvetéseire is válaszolniuk. Mostanában minden médiától online várják a kérdéseket, aztán az arra illetékes propagandisták nyilván jól megszűrik, nehogy már kellemetlen percei adódjanak Müller Cecíliának és Lakatos Tibornak. Az érdeklődők pedig a különböző portálokon elolvashatják mindazt, amit beküldtek a tájékoztatók előtt, de választ – persze – nem kaptak rájuk.

Sirály a kibertérben

Még nem voltak érvényben a koronavírus-járvány miatti legfrissebb korlátozások, amikor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház magyar tagozata, a Tompa Miklós Társulat elhatározta: Facebookon közvetíti Csehov Sirály című darabjának bemutatóját. Az előadás nagy sikernek bizonyult, több mint húszszoros volt a nézőszám a színház százfős befogadóképességéhez képes
t.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.