2020. március 14., szombat

TÖBB ÖNKORMÁNYZAT BEZÁRNÁ AZ ÓVODÁIT, DE A SZERDAI KORMÁNYRENDELET EZT TILTJA. MÁR MA JÖHET AZ ÚJ RENDELET

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2020.03.14.


Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedés meghozatala után több önkormányzat, polgármester is jelezte közleményben, vagy Facebook-posztban, hogy saját hatáskörben ők elrendelik az óvodák és bölcsődék bezárását is. Így tett tegnap este Szaniszló Sándor, 18. kerületi polgármester, a XI. kerületi kerületvezetés, illetve Szentendre polgármestere is. 

Csakhogy a szerdai kormányrendeletben, amiben az egyetemek bezárásáról döntöttek - és amiről itt írtunk bővebben - szerepel egy olyan, hogy "az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el". És mivel a polgármester rendeleteit, a képviselő-testületek döntéseit a jegyző hajtja végre,

ÍGY TEHÁT ILYEN DÖNTÉST NEM HOZHATNAK A POLGÁRMESTEREK.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége már pénteken javasolta, hogy a koronavírus miatt az önkormányzati bölcsődék és óvodák vezetői bármely indokra hivatkozva adjanak szünetet a gyerekeknek. A BÖSZ elnöksége március 16-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze. Itt közös ajánlást akarnak megfogalmazni a bölcsődék, óvodák, alap-és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében.

Orbán pénteki bejelentése után Horváth Csaba, zuglói polgármester Facebook-posztjában követelte, hogy a kormány döntsön a bölcsődék, óvodák bezárásáról is. Déri Tibor, Újpest momentumos polgármester az Indexnek úgy fogalmazott, "nem tudjuk bezáratni a kormány jóváhagyása, a rendelet módosítása nélkül az óvodákat, mert tartunk tőle, hogy az az intézmények oktatási normatíváinak megvonásával járna".

De Déri a bölcsődékben való szünet elrendeléséről már döntött, és hozzátette: "amennyiben a szülő úgy dönt, hogy nem szeretné óvodai közösségbe adni gyermekét, a gyermek felügyeletét meg tudja oldani, abban az esetben lehetőséget biztosítunk a szülőknek arra, hogy a törvény által megengedett hiányzáson felüli napokat igazolja"...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.