2020. március 14., szombat

KORONAVÍRUS: „A GYEREKEK FÉLNEK, SEGÍTSENEK!”

MÉRCE
Szerző: NAGY GYÖNGYI
2020.03.14.



Ezt a mondatot Horn Mici mondja gyerek- (és felnőtt)korom kultikus filmjében, Szabó Magda Abigél c. könyvének tévés adaptációjában. A mondat akkor hangzik el, amikor a Matula Gimnázium igazgatója, Torma Gedeon számára a diákok előtt, az ebédlőben derül ki, hogy a II. világháború miatt azonnal bezárják az iskolákat és előrehozott érettségi lesz. Mindenki döbbenten áll a jelenetben, abban az iskolában, ahol 1944 tavaszáig legalább a gyerekek számára megőrizték a béke egy kis szigetét.

Aki ma nem negligálja a koronavírus járványt, az fél, vagy kicsit, vagy nagyon, de biztosan. És sokan vannak közöttünk, akik ezzel a félelemmel nem tudnak mit kezdeni, akiket annak a lehetősége, hogy leáll az élet, vagy akár csak korlátozzák az egyébként meglévő szabadságunkat, bizonytalansággal tölt el. A mi generációnk, de talán már a szüleinké sincs háborús tudással felvértezve, szerencsére. Tankönyvekből, vagy maximum tévéből ismertünk eddig járványokat. Nem ismerjük azokat a magatartásmintákat, amelyeket egy világjárvány esetén követnünk szükséges.

Azon túl, hogy igenis rögzítjük, mi a kormány, mi a hatóságok felelőssége, és mi az egészségügyi rendszer lehetősége egy ilyen helyzet kezelésében, nagyon fontos, hogy a társadalom tisztában legyen azzal, hogy személyes magatartásunknak milyen hatása lehet, és ennek megfelelően viselkedjünk. A kézmosás, a zsebkendőhasználat, a kézfogás és a személyes kontaktus kerülése, külsős programjaink lemondása, az online ügyintézés nem úri huncutság, ezzel mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a járvány lassabban terjedjen, és ezáltal egy időpillanatban kevesebb leterheltséget jelentsen az egészségügyi rendszer számára. Minden, ami nem életbevágó, az most várhat. Sajnos az nem tud cél lenni, hogy elkerüljük a járványt, cél az lehet, hogy lassítsuk azt. Ezt elérhetjük. A valós halálozási és megbetegedési arányokat csak utólag fogjuk tudni felrajzolni, a még mindig lehetséges lassításért most tehetünk mi magunk is.


A fegyelmezettség, a lemondás és a józanság nagyon menő lesz a következő hetekben. Ezzel tehetünk a legtöbbet magunkért és embertársainkért.

Szerencsénk van, mert pl. a modern technológiák így is lehetőséget adnak a kommunikációra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.