2020. március 9., hétfő

„VAKUGRÁSNAK” NEVEZTÉK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.09.


Tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói, és a többi hasonló intézmény pedagógusait, munkatársait dolgozóit is arra kérik, csatlakozzanak az aláírási mozgalomhoz.

A többi centrum Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói az új szakképzési törvény ellen, petíciójukat hétfő délben adták át Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A tiltakozók, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nevében Mészáros Imre sajtótájékoztatót is tartott, ahol arról beszélt: a szakképzés átalakításában évek óta a káosz az úr. 

Felidézte: 2016 végén egy olyan kerettantervet kaptak a szakképző intézmények, amelyet néhány nap alatt kellett a gyakorlatba átültetni. Majd 2016/2017 fordulóján az érettségi előtt álló diákok és tanáraik néhány hónappal a vizsgák előtt értesültek az érettségi új tartalmi követelményeiről, holott törvény szerint a vizsgakövetelményeket legalább két évvel korábban nyilvánosságra kellett volna hozni. 2018-ban azzal „borzolták a kedélyeket”, hogy bevezették a mellékszakképesítések rendszerét; Mészáros szerint ennek sikertelenségét mutatja, hogy tavaly jelentősen átszabták, leegyszerűsítették az Országos Képzési Jegyzéket, a mellékszakképesítések gyakorlatilag „mentek a kukába”. A centrumokban bevezették a kancellári rendszert, ami pluszforrásokat nem, de további bizonytalanságokat hozott. Az iskolák elnevezésén is folyamatosan változtattak, a korábbi szakközépiskolákat egy ideig szakgimnáziumoknak, most pedig majd technikumoknak nevezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése