2020. március 18., szerda

VÍRUS, VÍRUS ÉS VÍRUS - PÖRÖG AZ INTERNET – A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.03.18.



Már most több mint 50 százalékkal megnőtt a globális internetforgalom a szokványoshoz képest, pedig még csak az elején tartunk a home office, az otthoni iroda rohamos terjedésének.

A koronavírus-járvány sokadik, korántsem a legfontosabb, csak éppen közelebbi térségünket érintő velejárója, hogy most nem tudnak korlátlanul átjárni a határon azok a romániai, szlovákiai vagy magyarországi nők, akik rendszeresen látnak el napi 24 órás gondozónői tevékenységet Ausztriában idős emberek mellett. Mint a bécsi Der Standard cikkéből kiderül, az országban mintegy 60 ezren végeznek ilyen munkát, és mintegy 80 százalékuk – nagyjából fele-fele arányban - szlovákiai vagy romániai illetőségű, aki sűrűn ingázik lakóhelye és a munkavégzés helye között, ahol egyébként értelemszerűen szállása is van. Ezek a gondozónők a határok lezárása nyomán vagy nem tudnak bejutni Ausztriába, vagy éppenséggel bennrekedtek az országban – ez utóbbi kategóriába esnek a román állampolgárok, akiknek Magyarországon kellene keresztülutazniuk.

Gyógyszervita

Nem szívesen megyek bele gyógyszerészeti szakkérdésekbe, mert suszter maradjon a kaptafánál. Most azonban óvatosan ugyan, de kivételt teszek. A hamburgi Die Zeit arról a minap elterjedt nézetről ír, miszerint azokra nézve, akik koronavírussal fertőzöttek, veszélyes lehet az Ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító, és azt célszerű Paracetamol tartalmú szerrel helyettesíteni. Maga az egészségügyi világszervezet, a WHO is ilyen tartalmú állásfoglalást adott ki - hívja fel a figyelmet a Die Zeit. Hozzáteszi azonban, hogy Christian Lindmeier WHO-szóvivő is csupán óvatosságból ajánlotta az Ibuprofen mellőzését, konkrét bizonyíték nincs arra, hogy a szer ártalmas lenne. Mindössze egy pusztán feltételezéseket tartalmazó, kísérleti eredményekkel alá nem támasztott cikk szól erről, amelyet három szakértő írt a The Lancet légzőszervi gyógyászattal foglalkozó melléklete számára. A cikk szerint elképzelhető, hogy cukorbetegek, illetve magas vérnyomásban szenvedők esetében az olyan fájdalom-, illetve gyulladáscsökkentő szerek beszedése nyomán, mint amilyen az Ibuprofen, a sejtek bizonyos receptorainak a száma megnőhet, és ez megkönnyítheti a koronavírusnak a sejtbe történő behatolást, vagyis súlyosbíthatja a betegség lefolyását.

Berobbant az internet

A Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása arról közöl áttekintést, hogy miként birkóznak meg az egyes országokban a járvány következtében hallatlanul megnövekedett internetforgalommal, amit nem csupán a magánszemélyek közötti, a személyes érintkezést helyettesítő kapcsolattartás generál, hanem az is, hogy tömegesen igyekeznek átállni az otthoni számítógépes munkavégzésre, ahol azt tehetik. Mennyire bírja majd a forgalmat a nagy sebességű kapcsolatot adó, üvegszálas kábelhálózat? – ez itt a kérdés. Az Akamai cég mérése szerint már most több mint 50 százalékkal megnőtt a globális internetforgalom a szokványoshoz képest, pedig még csak az elején tartunk a home office, az otthoni iroda rohamos terjedésének. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezt a terhelést még elég jól bírják a hálózatok. A szolgáltatók mindenesetre arra kérik a felhasználókat, hogy lehetőleg mellőzzék a nagy sávigényű videójátékok használatát, és a mobil internetezés helyett, amikor csak lehet, használják inkább a nagy sebességű vezetékes hálózatot. Ami viszont egyelőre valósággal fuldoklik, az a videókonferencia-szolgáltatás – holott pontosan az ilyen applikációk iránt nőtt meg hirtelen a legnagyobb mértékben az igény. Igaz ez egy egészen specifikus szolgáltatási ágazatra, a homeschooling, vagyis távoktatási, otthoni oktatási applikációk használatára.

Még mindig távközlés

A szolgáltatók igyekeznek enyhíteni a helyzeten. Franciaországban például az Orange elnevezésű telekom cég elenged egy hónap előfizetési díjat az egyébként fizetős gyerekcsatornák használatakor, mobil ügyfeleinek pedig extra adatforgalmat tesz lehetővé. Spanyolországban viszont, ahol szintén milliónyi ügyfele van az Orange-nak, a vállalat a helyi Telefónica társasággal összefogva kérleli az embereket, hogy lehetőség szerint térjenek vissza a hagyományos, vezetékes telefonálási szokásokhoz.

A Politico kitér arra, hogy például a belgiumi Proximus is ingyenes extra adatforgalmi lehetőséget nyújt a mobilos ügyfeleknek. Az Egyesült Államokban a Comcast szélessávú szolgáltató megnyitotta saját Wi-Fi hálózatát a nem előfizetők számára is. Az AT&T szolgáltató pedig azt közölte, hogy nem számlázza ki a megnövekedett díjat azoknak az ügyfeleknek, akik nem tudnak fizetni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.