2020. április 23., csütörtök

A FRISS MAGYAR NARANCS TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS
2020.04.23.


Ellenállásba ütközött a kormány zavaros terve az érettségiről
Elkerülhetetlen találkozások

Május 4-én indulnak az írásbeli érettségik – jelentette be múlt csütörtökön Gulyás Gergely. Három nappal később kiderült: a miniszterelnök május 3-ra várja a járvány magyarországi tetőzését

VÉLEMÉNY

Dénes Ferenc
Így győzünk Tokióban
Mi lesz a nemzetközi és a magyar sportiparral?

Valójában senki sem tudja, hogy mi lesz a sportiparral, az egyenlet sokismeretlenes.
Szűcs Attila
Az okozat és az ok
Járványnapló

„Az Auschwitzot járt asszony egyszer minden átmenet nélkü̈l azt találta nekem mondani, hogy a művészeten kívü̈l az égvilágon semminek nincs értelme.” Nádas Péter: Arbor mundi/ Barbara Klemm mágikus feketéje

Keresztury Tibor
Máma már nem

Járványnapló

Vajda Mihály: Miért (nem) végezték ki Szókratészt?
Szókratész a Kavics utcában

Szellőztessek sokat. Gondolom, ez azért jó, mert… Nem tudom.

A szerk.
A gyávák bandája

A korlátlan idejű felhatalmazási törvény nyomán a Fidesz nyakába hulló – többségében nemzetközi – tiltakozás csodálatos reakciókra sarkallta a párt és a kormány különböző rendű és rangú képviselőit.

A szerk.
Hol a haditerv?

Miután hosszú hetekig éltünk abban a hitben, hogy a hatóságok júniusra, júliusra várják a koronavírus-járvány magyarországi tetőzését, Orbán Viktor vasárnap bedobta, hogy „a szakértők” mégis inkább május 3-ra jósolják „a csúcs felfutását”.

POLITIKA

Otthoni tanulás, speciális igényekkel
Keresik az egyensúlyt

A sajátos nevelési igényű gyerekek számára még nagyobb kihívás a digitális távoktatás, pedig ennek nem kellene így lennie – a számítógépes eszközök kifejezetten hasznosak lehetnének a fejlesztésben. A lelkesebb gyógypedagógusok próbálkoznak, de vannak intézmények, ahol egyáltalán nem működik a karanténiskola.

Elveszik a kulturális dolgozók közalkalmazotti státusát
A szemüveges közellenség

A minisztérium szerint az elavult közalkalmazotti bértábla teszi szükségessé, a szakszervezet szerint csak a leépítést készítik elő vele – mi célt szolgálhat, ha elveszik a muzeológusok, könyvtárosok, levéltárosok, közművelődési dolgozók közalkalmazotti státusát?

Idősotthonok koronavírus-járvány idején
Erőn felül

Az idősotthonok védőfelszerelés nélkül, forráshiányosan küszködnek. Kötelező tesztelés nincs, és a legújabb tervek szerint olyanokat is be kellene fogadni, akiket a kórházi ágyak felszabadítása miatt máshová nem tudnak elhelyezni.

Interjú
„Nincs sok közük a valósághoz”
Chikán Attila közgazdász a kormány gazdasági intézkedéseiről

A kormány gazdaságvédelmi csomagja nem csupán indokolatlanul kicsi, de elavult elvekre épül és szociálisan teljesen érzéketlen. A rendkívüli helyzetet önkényes döntésekre, politikai és gazdasági zsákmányszerzésre használhatják ki – mondja az első Orbán-kormány első gazdasági minisztere.

Nekrológ
Minden udvar művésze
Fekete György (1932–2020)

Amikor április 17-én, életének 87. évében elhunyt Fekete György Munkácsy- és Kossuth-díjas belsőépítész, a Nemzet Művésze, Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán meglepő visszafogottsággal reagált. „Isten nyugosztalja a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnökét, Fekete Györgyöt” – írta a miniszterelnök, aki korábban más, hozzá közel álló művész haláláról jóval költőibb megemlékezést is közzétett már.

Interjú
„Fico nagyon megijedt”
Ivan Mikloš szlovák közgazdász, volt pénzügyminiszter a szlovák euró bevezetéséről és jótéteményeiről

Szlovákia több mint tíz éve használ eurót – a bevezetését olyan reformok előzték meg, amelyekből máig profitál az ország. A közös valuta nemcsak a gazdasági turbulenciákkal szemben, de a populista Robert Fico ámokfutásától is megvédte az országot.

KULTÚRA

Lemez
Amber Smith: Record

Lemez
Riccardo Chailly – Richard Strauss

Lemez
Budapest Bár: Ha megtehetnéd

mi a kotta?
Opera, operita

Interjú
„Inkább tréfának fogom fel”
Sallai Dénes rapper

A huszonévesek szupersztárja Krúbi mellett futott be, és lett a Bëlga méltó örököse. Ironikus turulrapben figurázza ki a kormányzati kommunikációt, írt dalt a brüsszelezésről, a klímakamuzásról, és a keleti nyitásról is, Korona nélkül nincsen király című friss slágere pedig a vírusjárvány és a kormánypolitika összefüggéseit tárja fel.

Könyv
Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő

KÖNYVMELLÉKLET
Sohasem késő
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 2.

Szokatlan közjáték előzte meg Bódy Gábor filmjének premierjét 1984-ben a filmszemlén.
KÖNYVMELLÉKLET

Habosít, öblít, ismétel
Cory Doctorow: Radikálisok

A világ fontos dolgai úgy működnek, mint a hajmosás. Cory Doctorow könyvében többször is előkerül a flakonokon olvasható leírás: „Habosítsa fel, öblítse ki, ismételje meg!”. Értelmezhető ez a kitartás metaforájaként, de akár az is leszűrhető belőle, hogy ha valami megszokássá válik, azt onnantól természetesnek vesszük.
KÖNYVMELLÉKLET
A szfinx 72 napja
Balázs Gábor: Párizs szabad város – 1871

„Combault polgártárs kért szót, aki elmondta, hogy »mielőtt kikiáltanánk a kommünt, hasznos volna, ha mindenki tisztában lenne azzal, hogy mit is értünk ezalatt, mert szerinte sokan azt sem tudják, mi az a kommün« (tiltakozások, tumultus, közbekiabálások: »ez egy besúgó!

KÖNYVMELLÉKLET 

- A Móra Kiadó fordulatos története
„Jó könyvet az ifjúságnak!”

Hetven évvel ezelőtt, a könyvkiadók államosítását követően szovjet mintára hozták létre az ifjúsági kiadóvállalatot. A Móra Kiadó ma is meghatározó szereplője a hazai könyvpiacnak, bár a rendszerváltás után nem sok hiányzott ahhoz, hogy ugyanúgy eltűnjön, mint a többi állami vállalat.

KÖNYVMELLÉKLET 

- Interjú
„Egy tömegsírnál végződik”
Philippe Sands nemzetközi jogász, író

Az egykori galíciai Lembergen (a mai Lviven) vezet át négy ember sorsa: az író nagyapjáé, a Hitler megszállta Lengyelország kormányzójáé, továbbá két jogtudósé: Hersch Lauterpachtnak az emberiesség elleni bűntett, Rafael Lemkinnek a népirtás fogalmát köszönheti a nürnbergi per és a nemzetközi jog – róluk szól a Kelet–nyugati utca.

KÖNYVMELLÉKLET

Elwood iskolaévei
Colson Whitehead: A Nickel-fiúk

„A fiúk még holtan is csak bajt okoztak.” Ezzel a mondattal kezdődik a Pulitzer-díjas amerikai író, Colson Whitehead legutóbbi, hetedik, magyarul második regénye, A Nickel-fiúk. Már ebből is kiderül, hogy a szerző ezúttal nem árul zsákbamacskát, nem a meglepő megoldásokra helyezi a hangsúlyt (a vége felé mégis akad egy), hanem egy megtörtént eseménysor „felregényesítésére” tesz kísérletet.

KÖNYVMELLÉKLET
Fölényes női győzelmek a nemzetközi mezőnyben
Minimum tizenegyes!

a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – Világirodalom

tévésmaci
Állnak a darvak

tűrés a présben
Fotelkísértetek

Színházak a spanyolnátha idején
Őszi lázrózsák

1918 őszén elsősorban nem a lámpaláz aggaszthatta a magyar színészeket, és a nézőtéri köhögés is több volt szórványosan zavaró kísérőjelenségnél.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Karanténkantin 5. – Nagy klasszikusok

étel, kihordó
Vakvarjú

„Az étlapot végigböngészve elsőként a vicceskedő dizájn és a túlzott kenyérlángos-kínálat szembetűnő” – írtuk három éve a Vakvarjú-hálózat (5 budapesti étterem) albertfalvai tagjának ismertetőjében.

BLOG

Film
Szökés Pretoriából

Tévésorozat
Gentefied

Film
Close

Tévésorozat
Strájmli & Wurst
Unorthodox

„– Ez Amerika, Esty. Itt mindenki maga dönthet a sorsáról. – Williamsburg nem Amerika.”

Interjú
Mi lehet unalmasabb a gombánál?
Tálas Annamária filmrendező

Földrajz–biológia–filozófia szakokon végzett, 1993 óta tudományos-ismeretterjesztő filmrendezőként dolgozik. 2018-ban készült The Kingdom: How Fungi Made Our World c. filmje tizenöt nemzetközi díjat nyert el. Ausztráliában él, a Smith&Nasht produkciós iroda munkatársa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.