2020. április 30., csütörtök

A FRISS MAGYAR NARANCS TARTALOMJEGYZÉKE ÉS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.04.30.


Interjú
„Úgy teszünk, mintha ez a rendszer még működne”
Hadházy Ákos országgyűlési képviselő

A valódi ellenzéki politizálásnak ma a parlamenten kívül kell zajlania – mondja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, akivel a felhatalmazási törvényről, a járvány elleni fellépésről és az ellenzéki politizálás értelméről beszéltünk.

VÉLEMÉNY

Bánki György
A rejtett hibák ünnepe
Járványnapló

Pirinyók vagyunk.
Bódis Kriszta
Tudni kell beszélni
Járványnapló

Azon a napon kezdődött. Amikor be kellett zárni az iskolákat és az óvodákat.
Gaal Ilona
Gúzsba kötve táncolók
Az egészségügyi dolgozók lehetőségei járvány idején

Hamar alábbhagyott a tapsolás, amivel az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját köszönte meg az erkélyek népe. Körülbelül akkoriban csendesedett el, amikor elkezdtek sűrűsödni a hazaadott betegekről szóló hírek és a felháborodott beszámolók, posztok, kommentek.

A szerk.
Blokád alatt

„Eljött az idő, hogy az emberek megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsuk”, áll a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalára kedd délelőtt fölkerült bejegyzésben.

A szerk.
Csengőfrász

Nem könnyű, majdhogynem lehetetlen a kijárási korlátozás és a szükségszerű távolságtartás idején tüntetést szervezni. De Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum mégis megoldotta a feladatot: gépkocsis demonstrációt gründoltak Magyarország miniszterelnökének a királyi várhoz ügyesen odabiggyesztett erkélye alá, a Clark Ádám térre.

POLITIKA

Az etikus gyógyítás problémái járvány idején
Koronás krétakör

Dönthet-e egy orvos abban, és ha igen, milyen megfontolások alapján, hogy a betegei közül kit próbáljon megmenteni? Ehhez hasonló súlyos dilemmákkal nap mint nap szembesülnek a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók.

Betehet a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programnak a járvány
Fegyverletétel

A koronavírus bedöntheti a honvédelmi fejlesztéseket. A kormány kiemelten kezelte a fegyverkezési beruházásokat az elmúlt években, amit az is mutat, hogy Orbán Viktor begyűrte maga alá ezt a területet is.

A kórházi ágyak kiürítésétől a reformgondolatig
Menet közben rájöttek

A kórházi ágyak 60 százalékának kiürítését néhány hete rendelte el Kásler Miklós, komoly nehézséget okozva számos betegnek és a családjaiknak. Az intézkedésre máig nincs egyértelmű magyarázat. A kormány újabban azt sugallja, kórházreformot készít elő.

Mélyponton a felsőoktatásba jelentkezők száma
A fejvesztés terhe

Az idén 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre, főiskolára, mint a tavalyi felvételi időszakban. Mi állhat a csökkenés hátterében?

Járványkezelés a baráti Közép-Ázsiában
A láthatatlan kistestvér

A magyar kormány kommunikációjában mind gyakrabban bukkan fel a Türk Tanács, mint a bajban megismert egyetlen igaz barát.

A Covid-19 és az Egészségügyi Világszervezet
Bekerítve

A járvány kirobbanása óta kritikák kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt. A valóság ennél összetettebb.

Nekrológ
A Halál angyala nevetett
Pulai Miklós (1925–2020) halálára

Amikor a Halál komoran és fojtogatóan jár körbe, tömegsírokat hagyva maga után, nem ér rá mosolyogni. Mégis azt hiszem, hogy Pulai Miklóssal párbeszédbe elegyedve nevetett. Reszelős hangján, összecsippentett szemmel mondott neki egy jó történetet.

KULTÚRA

tévésmaci
Mint kecske a fűben

Tévésorozat
Little America

Közösségi műsor
Karanténshow

Rádió
Elment a vízérzékelés
Vegyesúszás

A sajtó két hírt kapott fel az úszóvilág háza tájáról az elmúlt hetekben: a válogatottban felbukkanó pozitív vírusteszteket és Kapás Boglárka karanténedzését a kerti medencében.

mi a kotta?
Bál a kolhozban

Lemez
Fiona Apple: Fetch the Bolt Cutters

Lemez
Little Dragon: New Me, Same Us

Interjú
„Eredeti nyelven”
Mózes Tamara zongorista, énekesnő

A járatlan utakat keresi, műfajok feletti a gondolkodása. Világszerte fellép. Összművészeti produkciókban is részt vesz, tanít, kurzusokat tart. Hamarosan megjelenik negyedik szerzői-előadói lemeze.

tűrés a présben
Nyitott kapuk, izgalmas lépcsőházak

Színház
Karanténdráma

Könyv
Győri Balett 40

Könyv
Vissza a valóságba
Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai

Chabonnak több regénye olvasható magyarul, fő műve, a 2001-ben Pulitzer-díjjal elismert Kavalier és Clay bámulatos kalandjai hazai megjelenésére azonban majdnem húsz évet kellett várni.

Könyv
Mutánsok vagyunk
Alessandro Baricco: Barbárok

A szerző 2006-ban egy esszésorozatban osztotta meg megfigyeléseit a La Repubblica olvasóival a 2000-es évekre kifejlődött új típusú emberekről, akiket ő szimplán barbároknak nevez.

Könyv
A kor szava
Sólyomfi Andrea Hanna és Virányi Péter (szerkesztők): A propaganda propagandája

Meglepő kötet, már csak azért is, mert nem derül ki belőle, hogy mit takar a szöveggyűjtemény nehezen dekódolható címe.

Könyv
Minden csak átmenet
Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Vallomásos önéletrajz Bereményi Géza leg­újabb könyve, a Magyar Copperfield. A magyar irodalomban is hosszú hagyományra visszatekintő, gyermekkorról szóló memoárok azon sorába illeszkedik, amelynek a legutóbbi csúcsteljesítményei Nádas Péter Világló részletek és Bartók Imre Jerikó épül című művei.

Wilhelm Droste
Élő a halottak között
Esterházy Péter 70. születésnapjára

Idén április 14-én lett volna hetvenéves Esterházy Péter, s bár 2016. július 14-én, hatvanhat évesen meghalt, legelevenebb kortársaink egyike.

„Az államnak semmit nem jelentünk”
Képzőművészek, galériák és aukciósházak járványhelyzetben

A kiállítások és a galériák bezártak, a műkereskedelem megállt. Mire számíthatnak az ágazat szereplői, mi lesz a képzőművészekkel a járvány idején? Úgy tűnik, hogy a „nagy gazdasági mentőcsomag” róluk is megfeledkezett.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Karanténkantin 6. – Spárgaszezon

étel, kihordó
NPU bisztró

Eucharisztikus világkongresszus 1938-ban
Oltáriszentség és országimázs

Egy évvel elhalasztották az idén szeptemberre tervezett budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek nyilvánvaló előképe az 1938-ban megrendezett hasonló esemény. A 82 évvel ezelőtti kongresszus a két világháború közötti Magyarország legnagyobb rendezvénye volt, százezrek látogattak a fővárosba a világ minden tájáról.

BLOG

Film
Éles késsel

Film
Romlott oktatás

Film
Körkörös erőszak
Hajdu Szabolcs: Békeidő

Egy végtelen éjszaka a békés háborús övezetben.
Interjú
„Valaki a múltadból”
Vicky Jones rendező, producer

A színpadi változat rendezőjeként ő is kivette a részét a Fleabag sikeréből, de a munka Phoebe Waller-Bridge-dzsel ezután is folytatódott: az HBO új sorozata, a Futás is közös gyermekük, de ezúttal Jones a főnök, Waller-Bridge pedig csendestárs és vendégszereplő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.